2500 kilometrov po Poti Svetega Martina

Dobrotnika lahko spoznajo pešci, kolesarji, jezdeci…

Filip Matko, torek, 11. november 2014 ob 09:22
Pot Svetega Martina

Pot Svetega Martina

Prav v tem času pred 11. novembrom, ko tudi na spletnih straneh »Prlekije« lahko beremo o že številnih Martinovanjih, ki bodo trajala vsekakor najmanj še do prihodnje nedelje, se lahko tega krščanskega svetnika spominjamo tudi kako drugače. A to lahko počnemo skozi vse leto in sicer z različnimi oblikami rekreacije (romanja, pohodništvo, teki, kolesarjenje, jezdenje…).

Torej odpravimo se na »Pot svetega Martina«. Evropsko kulturno Pot Svetega Martina (Via Sancti Martini / Saint Martin de Tours) je Svet Evrope leta 2005 vključil v program kulturnih poti, ki so posvečene velikim evropskim osebnostim. Gre za pot, ki povezuje mesta, povezana s spominom na enega najbolj priljubljenih svetnikov Evrope, pa tudi v svetu, Svetega Martina. Po svetu je kar 5991 cerkva posvečeno temu svetniku, v Sloveniji pa 98.

Rojen je bil v Sombotelu (Szombathely) na Madžarskem, v tamkajšnjem nekdanjem rimskem naselju Savaria in  tedaj med rimskimi vojaki ni izstopal le s pogumom, pač pa tudi z dobroto ter sočustvovanjem z bolnimi in revnimi. Ena od legend pravi (tako je velikokrat tudi naslikan !), da je pred mestnimi vrati Amiensa prezeblemu beraču predal pol svojega vojaškega plašča.

Pot se torej začne na Madžarskem v Sombotelu (Szombathely), Martinovem rojstnem kraju, se spusti proti jugu do kraja Bajansenye ter nato v Krčico (Kercaszomor), kjer prečka madžarsko-slovensko mejo in pride v Domanjševce (Domokosfa). V Prekmurju poteka skozi Središče (Szerdahely), Prosenjakovce (Partosfalva), Kobilje, Dobrovnik (Dobronak), Bogojino, Vučjo gomilo, Moravske Toplice, Martjance, Mursko Soboto, Krog, Tišino in Petanjce, kjer prečka reko Muro. Skozi Radence pride v Slovenske Gorice (Kapela, Dragonci, Biserjane, Sveti Jurij ob Ščavnici, Kraljevci, Cerkvenjak, Kunova, Negova, Benedikt, Lenart, Sveta Trojica – protokolarni center sv. Martina), ko zavije proti jugu proti Ptuju in Hajdini in preko Dvorjan, Kamnice in Maribora v Šmartno na Pohorju. Preko Ljubljane nadaljuje pot v Italijo in Francijo, v Candes – Saint – Martin, kjer je Sveti Martin umrl.

Pot vodi tudi skozi Tours, kjer je bil imenovan za škofa in kjer je v baziliki Svetega Martina Tourskega tudi pokopan. Razdalja med Sombotelom (Szombathely) na Madžarskem in Candes – Saint - Martin (preko Toursa) v Franciji je 2500 kilometrov.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje