Predstavitev krsta mošta v vino v DOSOR-ju

Spomin na sv. Martina najstarejših stanovalk in stanovalcev

Filip Matko, torek, 11. november 2014 ob 19:54
Krst mošta v DOSOR-ju

Krst mošta v DOSOR-ju

Na dan godovanja svetega Martina, 11. novembra, je opoldne bil predstavljen krst mošta v vino na dementnem oddelku DOSOR-ja, Doma starejših občanov Radenci. Delovna terapevtka Andreja Čuk je namreč povabila k sodelovanju prikaza skupinico prostovoljk in prostovoljcev, ki so to z veseljem opravili. Bil je pa to tudi ekumenski krst, kajti poleg »Mošteka« in »svetega Martina« je sodelovala tudi »sveta Martina«.

Ista skupina prostovoljk in prostovoljcev pa je čez dobre pol ure obiskala še zbrane stanovalke in stanovalce v jedilnici DOSOR-ja. Podobno, kot prej eno nadstropje višje v domu, so »krščevalci« prišli v dvorano ob zvokih harmonike Stanka Ilješa, kjer jih je pričakala natakarica Andreja Klemenčič. Uvod v krst mošta v vino je opravila prostovoljka Marija Erveš, za krst pa se je izmed stanovalcev ter za vlogo »Mošteka« odločil Smiljan Homec. Nekako so obudili spomin na poganske čase v Sloveniji, ko se je okrog 11. novembra obhajal nekakšen zahvalni praznik – »jesenski pust«, se ob tem izvedle koline ter gostilo duhove rajnih prednikov. Tudi prostovoljci so se našemili (v svetega Martina, sveto Martino in Mošteka).

V ekumenskem duhu ter vse v domačem humornem slogu sta krst mošta v vino ter njegovo blagoslovitev opravila »sveti Martin« in »sveta Martina«, ki sta v svojih nagovorih opomnila na današnje krizno stanje v naši podalpski Sloveniji, a vseeno vlila upanja na boljšo prihodnost. Tega se še kako dobro spomnijo najstarejši stanovalci in stanovalke DOSOR-ja, ki so v mladosti »previharili« vojno vihro druge svetovne vojne ter številno pomanjkanje po njej, a so z voljo in upanjem na boljše čase vse to preživeli. Nekaj takšnega uporniškega duha se je izkazalo tudi v vojni za Slovenijo leta 1991, a bi ga bilo treba oživiti sedaj.

Natakarica Andreja Klemenčič je ta dan ob rednem obroku, ob Martinovem kosilu, lahko postregla še s sveže blagoslovljenim vinom in prepričani smo lahko, da bo spomin na dan svetega Martina med stanovalkami in  stanovalci DOSOR-ja »živel« še dolgo.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Družabno