Mladi Prleki z ministrico dr. Stanko Setnikar Cankar

Na Brdu pri Kranju je potekal nacionalni slovenski posvet mladih

MCP-PC NVO, sreda, 12. november 2014 ob 16:57
Prleki z ministrico

Prleki z ministrico

Na Brdu pri Kranju je v torek, 4. novembra 2014 v organizaciji Urada RS za mladino, ki deluje v okviru Ministrstva za šolstvo, znanost in šport ter Mladinskega sveta Slovenije potekal nacionalni slovenski posvet mladih, ki se ga je med drugimi udeležila tudi ministrica za znanost, izobraževanje in šport dr. Stanka Setnikar Cankar. Prleki so njeno prisotnost izkoristili, da so se z njo zadržali v krajšem prijetnem pogovoru in se z njo tudi rokovali ter jo seveda povabili čim prej na ustvarjalni obisk v Prlekijo. Ministrica je v uvodni besedi poudarila, da je veliko število udeležencev »dober znak, da so mladi ambiciozen, motiviran in dobro organiziran sektor ter tako kompetenten partner pri oblikovanju mladinskih politik

Namen posveta z udeležbo številnih predstavnikov mladinskih organizacij celotnega mladinskega polja delujočega v Republiki Sloveniji (med njimi je bila »ojačana« ekipa Mladinskega sveta Ljutomer: Nina Stegmüller, Mitja Mihorič, Monika Simončič in Marko Šalamon in MCP-PC NVO, so.p.: Aleksandra Škrjanec, Anita Potočnik, Jožek Makoter in Rudi Stegmüller) je bil pregled dogajanja v mladinskem sektorju v zadnjem letu ter oblikovanje smernic in priporočil, ki bodo omogočala rast in razvoj mladinskega polja v prihodnje.

»Mladinski sektor je nepogrešljiv partner pri celostnem in uspešnem razvoju mladih«, je v pogovoru s predsednico Mladinskega sveta Teo Jarc izpostavila ministrica dr. Setnikar Cankarjeva in dodala, da je skrb za mlade ena od prioritet Vlade RS. Ministrica  je mladim zagotovila, da bo Svet Vlade RS za mladino oblikovan še v tem letu, saj je po njenem mnenju le učinkovito medresorsko sodelovanje ključ za doseganje dobrih rezultatov na področju mladinske politike. Ministrica je še poudarila, da Urad RS za mladino organizacijsko ostaja znotraj Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport in tako za mlade tudi v bodoče predstavlja ključni komunikacijski kanal v odnosu do Vlade RS.
 
Na posvetu so se udeleženci dotaknili tudi teme priznavanja neformalnih kompetenc mladih, ki so poleg formalnega znanja v postopkih zaposlovanja vedno bolj v ospredju. Eno od ključnih nalog Urada RS za mladino tako po besedah ministrice predstavlja opredelitev standardov in normativov za določitev oblik neformalnega učenja in njihovo umestitev v Nacionalno ogrodje kvalifikacij.
 
Ob tej priložnosti so organizatorji posveta predstavili tudi skupno Resolucijo o razvoju mladinskega sektorja in mladinske politike 2014 (priloga), ki pomeni po besedah avtorjev orodje za lažje izvajanje zagovorništva na vseh ravneh, saj z njo kot sektor izpostavljajo ukrepe, ki so ključni za krepitev le-tega. Direktor Urada za mladino mag. Peter Debeljak, ki so mu ob koncu posveta tudi predali omenjeno resolucijo, je ob tej priložnosti povedal, da ne more obljubiti, da bodo vsi našteti predlogi tudi izpeljani, da pa bodo zagotovo vse točke resolucije natančno proučili in skušali poiskati možnosti za njihovo uresničitev.


Več v Kultura in izobraževanje