Karli je s srcem predan petju in cerkveni glasbi

Radgonski organist Karel Korošec je prejel škofijsko priznanje za življenjsko delo na področju cerkvene glasbe

Marjan Slavič, četrtek, 13. november 2014 ob 11:26
Karel Korošec je predan petju in cerkveni glasbi

Karel Korošec je predan petju in cerkveni glasbi

Da je lahko jesen lepa s čudovitimi igrivim barvami narave in sonce še razdaja zadnjo toplino ljudem, se zaveda tudi Karel Korošec, ki je te dni vstopil v svojo jesen življenja, 70 let. Prav je, da se zapiše o znanem Radgončanu Karliju, ki je v svojem življenju v veliki meri posvetil čas petju in cerkveni glasbi.

Karli, ki je bil rojen v številni družini v Zgornjih Zrečah, je imel željo po petju že v mladosti. Zato je kaj kmalu vstopil v cerkveni pevski zbor v Zrečah, kjer je prepeval mnoga leta. A od takrat je v srcu tiho nosil željo da bi nekoč spremljal pevski zbor na cerkvenih orglah tudi sam. Leta 1968 je Karlija življenjska pot pripeljala v Gornjo Radgono, kjer sta si z ženo Hedviko ustvarila družino. Tudi na prepevanje v tem času ni pozabil, takoj po prihodu v Gornjo Radgono se je vključil v moški pevski zbor, kjer je s svojim glasom, prvim tenorjem obogatil in polepšal še tako številne pevske nastope. Tudi želja, ki jo je nosil v srcu že iz mladosti, da bi spremljal bogoslužja, ljudsko cerkveno petje in pevske zbore s cerkvenimi orglami, se mu je z leti tudi uresničila. Tako se je leta 1980 vpisal na Orglarsko šolo v Mariboru, kjer je pod mentorskim vodstvom maestra Marjana Potočnika tudi leta 1985 uspešno končal. Vsa ta leta je Karli prepeval tudi v gasilskem oktetu gasilskega društva Gornja Radgona, katerega je kot pevovodja prevzel leta 1990 in še deluje vse do danes. Svojo ljubezen do zborovskega cerkvenega petja in igranje na cerkveno glasbilo pa je leta 1989 še podkrepil s nastankom mešanega pevskega zbora Župnije sv. Petra v Gornji Radgoni, katerega vodi petje in spremlja na orglah neprekinjeno vsa ta leta le bogu v čast.

Ob tej okrogli obletnici, ki jo je Karli slavil na zahvalno  nedeljo, 9. novembra v krogu pevcev in družine, je prejel posebno priznanje murskosoboškega škofa msgr. dr. Petra Štumpfa, za življenjsko delo in trud na področju cerkvene glasbe.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje