Ob jubileju so razkriški plesalci zaplesali v novih folklornih oblekah

Prireditev so poimenovali in obeležili z naslovom »Naših 35 let«

Jože Žerdin, nedelja, 16. november 2014 ob 21:39
35 let razkriške folklore

35 let razkriške folklore

Pred 35 leti je bila v obmejni občini Razkrižje ustanovljena folklorna skupina, katere ustanovitelj je bil Josip Mikec, v veliko pomoč pa sta mu bili še Nevenka Budna, ki je raziskovala dejavnost folklornih noš na Razkrižju in njeni okolici in Danica Frančič, ki je skrbela za vodenje folklorne skupine, ki danes deluje pod okriljem Kulturno umetniškega društva Razkrižje.

Svečani jubilej ob 35-letnem delovanju folklorne skupine so na Razkrižju obeležili v soboto, 15. novembra v  razkriškem domu kulture, kjer se je na kulturnem večeru zbralo veliko ljubiteljev folklore in plesa. Med njimi razkriški župnik msgr. Franc Režonja in bogoslovca iz celjske škofije Matic Lesjak in Gregor Majcen, ki sta bila na delovni praksi v župniji Razkrižje. Prišli pa so tudi gostje iz Velikih Lašč. Zbrane plesalce in nastopajoče ter goste je nagovoril župan občine Razkrižje Stanko Ivanušič, ki je pohvalil 35-letna prizadevanja folkloristov in jim ob tej priložnosti tudi čestital k jubileju.

Jubilej pa je bil kronan z novo pridobitvijo, kajti želja sedanje folklorne skupine Razkrižje je bila, da bi se ob jubileju predstavili v novih folklornih oblekah, kar jim je ob pomoči številnih sponzorjev in donatorjev tudi uspelo. Izvajalec projekta oblačilnega videza nabave novih folklornih oblek, ki segajo iz obdobja prve svetovne vojne, je bilo KUD Razkrižje, največjo vlogo pa je nosila Nevenka Budna v sodelovanju Marije Makarovič. Tako so plesalci na razkriškem kulturnem odru zaplesali in predstavili plese Razkrižja in njene okolice v novih folklornih oblekah, kar je praznovanju dalo posebno kulturno in svečano noto.

Danes v folklorni skupini pleše osem plesnih parov, ki imajo čez leto okoli 12 nastopov v domači občini in po ostalih koncih Slovenije. Vodja skupine je Marko Žižek, za urne plesne takte plesalcev in plesalk pa jih na harmoniki spremlja Dominik Košar. Ko so na Razkrižju začeli orati ledino na področju folklorne dejavnosti je torej minilo že 35 let, pri čemer so bili prvi začetki težki, a v tem obdobju se je menjalo veliko plesalcev, prihajali so mladi, kajti folklorni rod mladih folkloristov se je kalil v osnovni šoli Razkrižje. V 35-letni zgodovini obstoja in delovanja folklorne skupine so zabeležili pomembne plesne mejnike, nekateri so zapisani z zlatimi črkami.

Začeli so s prekmurskimi in medžimurskimi plesi in kasneje so se naučili plesati domače razkriške plese. Med pomembne nastope v 35-letnem delovanju so nastopi, ko so na Madžarskem predstavljali takratno Jugoslavijo, za RTV Slovenija so posneli oddajo o plesih iz Razkrižja, za oddajo ljudski plesi in običaji na Slovenskem, udeležili pa so se številnih območnih in medobmočnih folklornih revij in nastopov. Praznovanje 35-letnice delovanja in predstavitev novih folklornih oblek so tako proslavili z lepoto razkriške kulture in plesa. Čestitke ob jubileju sta folkloristom zaželeli predsednica sveta območne izpostave za kulturne dejavnosti Ljutomer, Cilka Jakelj in vodja območne izpostave za kulturne dejavnosti Ljutomer, Mira Rebernik Žižek, ki sta veseli, da je folklorna dejavnost na Razkrižju spet oživela, da ples in običaji ne bodo šli v pozabo, za to so dokaz mladi bosonogi plesalci iz vrtca in osnovne šole Razkrižje.

Območna izpostava za kulturne dejavnosti Ljutomer je folklorni skupni ob njenem jubileju podarila bon v vrednosti 350 evrov, katerega bodo plesalci namenili za izobraževanje na področju plesne folklore. Ob tej priložnosti so podelili Maroltove značke za dolgoletno delo na področju ljubiteljske kulture v občini in KUD Razkrižje. Bronaste Maroltove značke so prejeli Zinka Bogdan, Monika Golc, Katja Žibrat, Simona Črešnjovnjak, Sara Ferlin, Anja Ferlin, Damjan Fratar in Marjan Črešnjovnjak, srebrno Maroltovo značko je prejel Ivan Petovari, zlate Maroltove značke pa so dobili Adrijana Bogdan, Marija Košič, Marko Žižek in Vlado Stojko. Častno Maroltovo značko za več kot 35-letno delovanje v folklorni skupni pa je dobila Danica Frančič.

Tudi KUD in razkriški plesalci so se vsem, ki so jim pomagali pri tako velikem zalogaju zahvalili s posebnimi zahvalami. Kot gostje kulturnega večera so še nastopili folklorna skupina vrtec Razkrižje, folklorna skupina Osnovne šole Razkrižje, ustanovitvena folklorna skupina Razkrižje, tamburaška skupina tamburice od Murice in dekliški pevski zbor Pole Poje Razkrižje. Ples, petje in obujanje spominov na 35-letno prehojeno pot se je še v domu Kulture na Razkrižju in pred domom nadaljevalo pozno v noč ob razkriških mlincih in odličnem vinu razkriških vinogradnikov.


Več v Kultura in izobraževanje