Poklon največjemu slovenskemu jezikoslovcu

Mineva 201. leto od rojstva največjega slovenskega jezikoslovca Franca Miklošiča

Prlekija-on.net, ponedeljek, 17. november 2014 ob 13:56
Franc Miklošič

Franc Miklošič

V četrtek, 20. novembra, bo minilo natanko 201. leto od rojstva največjega slovenskega jezikoslovca Franca Miklošiča (roj. 1813 v Radomerščaku, umrl 7. marec 1891 na Dunaju). Lansko leto, ob jubileju, je občina Ljutomer razglasila za Miklošičevo leto, s številnimi prireditvami in dogodki pa je spomin nanj obeležila tudi ljutomerska gimnazija, ki nosi ime tega pomembnega Slovenca.

Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer (GFML), ki je lani obeležila pol stoletja delovanja, že vrsto let v drugi polovici novembra pripravlja t.i. Miklošičeve dneve, s katerimi ohranja spomin na jezikoslovca, ki je velik pečat pustil tudi v tujini. Miklošičevi dnevi so priložnost, ko mladi prikazujejo svojo ustvarjalnost, opozarjajo na občutljiva in zanimiva vprašanja preteklosti in sedanjosti, usmerjajo nas v prihodnost, krepijo medkulturni dialog in nadgrajujejo znanje materinščine.

Miklošičevi dnevi 2014 so poimenovani Jezik živi, od torka do petka pa bodo dijaki in profesorji GFML v spomin na Miklošiča pripravili številne zanimive dogodke. Od otvoritve razstave V času, strokovnih ekskurzij v Idrijo, Ljubljano, Gradec in na Dunaj, do simpozijskega dela, ko bo dr. Jernej Kosi govoril o Slovenskem nacionalnem gibanju v 19. stoletju. Dijaki prvih letnikov gimnazijskega programa predšolske vzgoje bodo v petek obiskali Miklošičevo domačijo v Radomerščaku, prav tako v petek pa bodo dijaki četrtih letnikov prisluhnili zanimivemu predavanju prof. dr. Marka Jesenška na temo Od Brižinskih spomenikov do zakona o slovenskem jeziku ter dr. Polonce Šek Mertük, ki bo govorila o spreminjanju jezika ter o Küzmičevem novem zakonu.

Podroben program najdete tukaj.


Več v Kultura in izobraževanje