»Pogrešani napotki«

Zanimiva in koristna »navodila za uporabo« predavatelja Marka Juhanta v Vrtcu Ljutomer

Nuša Novak, nedelja, 23. november 2014 ob 14:24
Predavanje Pogrešani napotki

Predavanje Pogrešani napotki

Minuli torek, 18. novembra, je v Vrtcu Ljutomer gostoval Marko Juhant, specialni pedagog za motnje vedenja in osebnosti, ki se ga večina spomni iz zanimivih predavanj, ki jih je že večkrat imel v Ljutomeru. Tokrat je predaval o jasnih in kratkih »navodilih za uporabo«, ki na žalost niso prispela na svet hkrati z otrokom. Naslov teme je bil »Pogrešani napotki«.

Marka Juhanta večina vzgojiteljev, pedagogov, psihologov in staršev pozna kot soavtorja priročnika za starše »Varuh otrokovih dolžnosti«. Odziv na knjigo, katerih vire sta s soavtorico Simono Levc črpala iz njunih poklicnih izkušenj in spoznanj, se kaže v pozitivnih odzivih bralcev, staršev, katerim vzgoja otrok je predstavljala pravo znanost, ki je sami ne uspejo obvladati. Na preprost način, predvsem iz dolgoletnih praktičnih izkušenj, je Marko Juhant tudi tokrat obiskovalcem na nekoliko hudomušen in izviren način predstavil in se osredotočil na 10 napotkov, ki jih starši naj upoštevajo pri vsakodnevni vzgoji. Kakor vedno doslej, pa je bil tudi tokratni odziv staršev in vzgojiteljic izredno pozitiven.
  1. VZGAJAJ, IZOBRAZBA NI DOVOLJ. Učenje dozori v vzgojo takrat, ko starši hkrati postavijo tudi meje.
  2. DRŽI RAVNOVESJE, NE OTROKA. Naj bo ravnovesje bivanja v prostoru in na prostem, med tišino in glasnostjo, med lahkim in težkim.
  3. IZPOLNI OTROKA NE OKOLJA. Vlagajte v otroka, v skupni čas preživet z otrokom, omogočite otroku izkušnje, nova spoznanja, spretnosti. Več igrač ne poveča otrokove zrelosti.
  4. UKREPAJ PRED TEŽAVAMI, NE V TEŽAVAH. Sproti rešujte probleme, jasno otroku sporočajte, kaj pričakujete od njega.
  5. ZAHTEVAJ POSLUŠANJE IN POSLUŠNOST, NE KONCETRACIJE. Vzgoja je to, da nekaj narediš, ne rečeš. Rečem-ukrepam-doslednost.
  6. UTRDI DELOVNE NAVADE. NERAČUNAJ NA NADARJENOST. Pomemben vzgled odraslega. Da nadarjenost pride do izraza, so potrebne delovne navade.
  7. NAVADI OTROKE, DA TAKOJ POČAKAJO, NE PA,  DA TAKOJ HOČEJO. Navajajmo otroke, da počakajo s svojimi zahtevami, ker sicer sledi izsiljevanje, jok, razvajenost…
  8. NAČRTUJ ZA SVOJE OTROKE, NE ZA TUJE. Ne brigajmo se za sosedove otroke, otroke znancev. Tukaj in zdaj lahko ukrepamo le za svoje otroke. Naučite otroke, da se sami pobotajo, ne vmešavajmo se.
  9. NAVDUŠI ZA POKLIC, NE ZA ŠOLO PO TOČKAH. Pogovarjajmo se z otroki, kaj bi želeli v življenju početi, za kakšen poklic naj se odločijo, kakšne talente naj razvijajo. Naj otroci sledijo svojim sanjam, ne sanjam staršev.
  10. POSKRBI ZA HRBTENICO, NE ZA OKLEP. Če otrok fizično pade, naj se sam pobere. Starši prepogosto razmišljajo, da je njihova vloga ščiti otroka v vsakem primeru, če ima prav ali ne. To je nevarna vzgojna zabloda, ki prinaša težko popravljive posledice za otrokovo življenje.
Ti napotki so podrobneje obrazloženi v zanimivi knjigi Pogrešani napotki. Stane 10 €, in jo lahko naročite na naslovu: marko.juhant@gmail.com. Knjigo imajo tudi v knjižnici vrtca.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.Več v Kultura in izobraževanje