Ministra skrbi varnost

Ministra skrbi varnost

Prlekija-on.net, sreda, 4. marec 2009 ob 12:23
Ministra skrbi varnost

Ministra skrbi varnost

Načrt ukrepov ob prometnih nesrečah na pomurskem kraku avtoceste še ni narejen.

V Gornji Radgoni so se včeraj sestali člani odbora za sprotno spremljanje izgradnje avtoceste v Pomurju, ki so se jim pridružili med drugim tudi predsednik uprave Darsa Tomislav Nemec, direktor Direkcije Republike Slovenije za ceste Gregor Ficko in policijski inšpektor Srečko Šteiner ter ob zaključku sestanka tudi prometni minister Patrick Vlačič. Največ časa so posvetili nedokončanemu načrtu ukrepov ob prometnih nesrečah na pomurskem kraku avtoceste. Odstavnih pasov tu namreč ni, reševalcem je zato delo ob prometnih nesrečah oteženo. Po besedah predsednika odbora, radgonskega župana in poslanca v državnem zboru Antona Kampuša, bi morala načrt izdelati Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje, ki pa na tokratni sestanek ni poslala svojega predstavnika. Dogovorili so se, da mora biti omenjeni načrt narejen do konca tega meseca.

Gregor Ficko je uvodoma predstavil izvedbo že leta 2004 dogovorjenih kratkoročnih ukrepov ob cesti G 1/3 od Pesnice do Dolnjega Lakoša. Obljubil je, da bodo vsa dela, ki so bila razpisana v letu 2008, junija letos končana, direkcija pa bo pričela izvedbo sanacije omenjene ceste, ki je po vstopu naše države v Evropsko unijo tudi nosila največje breme prometa, predvsem tovornega. Opravljena sta bila terenski ogled in ocena trenutnega stanja, v naslednjih štirih letih pa naj bi Direkcija Republike Slovenije za ceste zagotovila 8,5 milijona evrov za sanacijo te ceste.

Srečko Šteiner je, preden so govorili o problematiki reševanja ponesrečencev ob prometnih nesrečah na pomurskem kraku avtoceste, povedal, da so letos v prvih dveh mesecih na tem delu avtoceste obravnavali 19 prometnih nesreč, ki so se vse končale z materialno škodo in z lažjimi poškodbami udeležencev. "Doslej je bilo najhuje to, da so se ob teh nesrečah nabirale kolone, predvsem tovornjakov," je povedal Šteiner. Ob tem je dodal, da je bil načrt za reševanje ob prometnih nesrečah nared le za odsek Vučja vas-Lipovci, ki je bil prvi odprt za promet. V razpravo se je vključil predsednik uprave Darsa Tomislav Nemec, ki je povedal, da so že začeli zagotavljati lažje reševanje ponesrečencev. "Vzdrževalci avtocestne baze Murska Sobota so že opremljeni z rezalkami za odstranitev jeklene varovalne ograje v sredinskem pasu za prehod reševalcev na mesto nesreče," je povedal Nemec in predlagal, da se v kratkem nekatera gasilska društva opremijo z motornimi kolesi, ki bi jim omogočila hitrejši dostop do mesta nesreče.

Zaskrbljenost zaradi varnosti na pomurskem delu avtoceste je izrazil tudi Patrick Vlačič. "Varnost udeležencev v prometu je na prvem mestu," je izpostavil prometni minister. Prav prometna varnost pa je eden glavnih kriterijev, na podlagi katerih bo sprejeta dokončna odločitev o tem, ali bodo gradili odstavni pas. Tomislav Nemec je povedal, da pravkar pripravljajo študijo ekonomske upravičenosti za gradnjo tega pasu, in "če bo pokazala, da je odstavni pas potreben, pričnemo letos pripravo projektov", je še dodal Nemec.