V ranih jutranjih urah je za dobro jutro prišel dimnikar

Dimnikarji pred novim letom že prinašajo k hišam koledarje

Jože Žerdin, torek, 25. november 2014 ob 08:55
Dimnikar Miro Kramar se je ustavil pri družini Žerdin v Lipi

Dimnikar Miro Kramar se je ustavil pri družini Žerdin v Lipi

Čeprav se je kurilna sezona začela pred nekaj dnevi, se iz dimnikov kadi skoraj cel dan. Domačini že nestrpno pričakujejo moža v črnem - dimnikarja, da jim bo očistil dimnik, peči, kamine in druge kurilne naprave.

Čiščenje kurilnih naprav je po zakonu obvezno, saj je v deželi ob Muri več dimnikarskih podjetij. Tako je med enimi izvajalci dimnikarskih storitev ABD - Dimnikarstvo Murska Sobota. Tako imajo tudi dimnikarji narejen urnik terminskega dela čiščenja dimnih naprav po vaseh in mestih. Dimnikar je namreč oblečen v črna oblačila, kajti njegovo delo je dokaj zahtevno in odgovorno. Pri svojem delu uporablja različne pripomočke, kot so omela, grabljice, metlica, sesalec za saje.

Dimnikar hodi od hiše do hiše, kjer ga gospodinje nestrpno pričakujejo, saj opravlja zelo zahtevno delo, saj čisti dimnike, da ne pride do požara. Gospodinja ga ob jutranjem obisku pričaka z dišečo kavo, rada pokramljata o novicah, kajti on vedno ve vse novice kraja, kjer opravlja dimnikarsko delo. Tako se je te dni mudil (v sredini novembra) dimnikar Miro Kramar iz Dimnikarskega podjetja Murska Sobota pri svojem delu, kjer je pri družini Žerdin v Lipi v beltinski občini, čistil štedilnik in dimnik. Ker pa je to bil njegov letošnji zadnji obisk, saj je k hiši prišel v zelo zgodnjih jutranjih urah, ko je tudi prvi voščil dobro jutro in nadalje je še tudi voščil vesele praznike in srečno Novo leto 2015 in za darilo prinesel novi koledar za leto 2015.

Kot pravi pregovor, ki pa velikokrat tudi drži, da ko opažiš in srečaš dimnikarja, se moraš prijeti za gumb, kajti on prinaša srečo. Med mladimi fanti pa se dandanes malokdo odloči, da bi postal dimnikar in tako dimnikarjev primanjkuje.


Več v Kultura in izobraževanje