Blagajno zdravstvenega zavoda oškodovala za 10 tisoč evrov

Javna uslužbenka enega od pomurskih zdravstvenih zavodov je sebi in drugim pridobila protipravno premoženjsko korist v skupni vrednosti okrog 10.000,00 EUR

Prlekija-on.net, torek, 25. november 2014 ob 12:17
Denar

Denar

Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Murska Sobota so podali kazensko ovadbo zoper javno uslužbenko enega od pomurskih zdravstvenih zavodov zaradi kaznivega dejanja Zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic po tretjem odstavku 257. člena KZ-1, saj je sebi in drugim pridobila protipravno premoženjsko korist v skupni vrednosti okrog 10.000,00 EUR. Več strankam je za opravljene nadstandardne storitve zaračunavala le-te, na računih javnega zavoda pa so bile zaračunane le standardne storitve in le-te zavedene v blagajno zavoda. Prvoosumljena je kazensko ovadena tudi za napeljevanje k kaznivemu dejanju ponareditve ali uničenja poslovnih listin po prvem odstavku 235. čl. KZ-1 v zvezi s 37. členom KZ-1, saj je podrejeni javni uslužbenki naročila, da se v uradne dokumente in račune vpišejo le standardne storitve.

V sklopu iste preiskave so kriminalisti kazensko ovadili še dve javni uslužbenki zaposleni v istem zdravstvenem zavodu in direktorja ter zaposleno v podjetju iz območja PU Maribor za pomoč pri kaznivem dejanju zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic po čl. 257. KZ-1 v zvezi s 38. členom KZ-1, saj so le-ti odločilno prispevali k izvršitvi očitanega kaznivega dejanja.

Javni uslužbenki sta po naročilu nadrejene v uradne dokumente vpisovale le standardne storitve, čeprav so bile opravljene samoplačniške - nadstandardne storitve in strankam te tudi zaračunane. Podrejeno javno uslužbenko so kriminalisti kazensko ovadili za kaznivo dejanje Ponareditve ali uničenja poslovnih listin po prvem odstavku 235 čl. KZ-1, saj je na podlagi naročila nadrejene izdala račune javnega zavoda le za standardne storitve.

Zaposlena v podjetju iz območja PU Maribor sta po naročilu javne uslužbenke opravila nadstandardne storitve, podjetje pa je zdravstvenemu zavodu zaračunavalo le standardne storitve.


Več v Črna kronika