8. Večer folklore »Srečno hodi ti nevesta«

Zgodba letošnjega folklornega večera temelji na prikazovanju poroke

Prlekija-on.net, nedelja, 30. november 2014 ob 14:43
8. Večer folklore v Veržeju

8. Večer folklore v Veržeju

Že tradicionalno zadnjo soboto v novembru Leščečki pripravijo svoj letni koncert v Domu kulture Veržej. Predstavili se bodo še ljutomerskemu občinstvu in sicer v soboto, 6. decembra, ob 19. uri, v Domu kulture Ljutomer.

FS Leščeček, pod umetniškim vodstvom Marka Rusa, združuje kar 35 mladih plesalcev, pevcev in glasbenikov iz Veržeja in drugih delov Prlekije. Člani skupine se trudijo ohranjati pevsko in plesno dediščino prednikov in ob tem uživati. Leto 2014 je bilo uspešno, saj so se plesalci uvrstili na Državno srečanje odraslih folklornih skupin, kjer so prejeli tudi zlato priznanje. Z letnim koncertom tako zaključujejo uspešno leto, ki jim je prineslo tudi gostovanje v Turčijo, kjer so se predstavili na 42. Mednarodnem festivalu kulture in umetnosti Arhavi 2014.

Zgodba letošnjega folklornega večera temelji na prikazovanju poroke. Nevesto in ženina so pospremili do oltarja, se zavrteli na gostüvaji, ki je trajala vse do nedeljskega dne. Ni manjkalo niti nedeljskega jutra, ko so muzikantje budili svate in jih vabili k nadaljevanju slavja. Naši predniki so se znali zabavati in tudi kakšno ušpičiti, predvsem v nemilosti je bil ženin. Vsakemu slavju je sledil veseli zaključek kot se spodobi. Leščečki so zgodbo predstavili v 4 spletih: Mlad'ga fanta pod odejo, Zapiraje, Gostüvaje in Drugi den. Na odru so se jim pridružili tudi Ljutomerski oktet in Folklorna skupina KUD Beltinci.

V kolikor ste zanimiv večer ljudskih plesov in pesmi v Veržeju zamudili, toplo vabljeni, da Leščečke doživite v Ljutomeru.


Več v Kultura in izobraževanje