Tudi letos odpada listje

Druženje z grabljanjem v Vrtu spominov na Petanjcih

Filip Matko, ponedeljek, 1. december 2014 ob 10:22
Grabljanje v vrtu

Grabljanje v vrtu

»Listje vabi« je vsakoletno jesensko druženje prijateljev Vrta spominov in tovarištva na Petanjcih, ki ga upravlja Ustanova d. Šiftarjeva fundacija, s predsednikom Ernestom Ebenšpangerjem na čelu. Ker je ta kraj pravzaprav skozi vse leto srečevališče na številnih raznoraznih prireditvah, ni nič manj pomemben jeseni, ko se več kot petsto drevnin obarva v neštevilne jesenske barve. Listje se osuši, ponagaja mu tudi veter in odpade, da je vrt potrebno očistiti.

Preko 50 ljubiteljev vrta se je z grabljami zbralo v petek, 28. novembra ob 9. uri, da ob zanimivem druženju ter klepetu podoživijo letošnje leto, istočasno pa tudi pograbljajo odpadlo listje v vrtu. Bilo je to pravo medgeneracijsko druženje, kajti sodelovala je tudi desetina dijakinj in dijakov Biotehniške šole Rakičan, ki so to opravljali kot nekakšen kmetijsko-podjetniški praktikum.

Triurnega druženja je bil vsekakor vesel Marjan Šiftar, kajti njegova babica Apolonija je po drugi svetovni vojni posadila dve vrbi žalujki v spomin na sinova, ki ste nista vrnila iz te morije domov. Tretji sin, dr. Vanek Šiftar, pa je posestvo svoje družine proglasil za Vrt spominov in tovarištva, zasadil številna drevesa in grmovnice pod geslom »Kamen sčasoma propade, drevesa pa bodo preživela prenekateri spomenik in celo prenekatero zgodovinsko knjigo.« In to poslanstvo nadaljuje Marjan Šiftar, ki je bil osebni tajnik prvega slovenskega predsednika Milana Kučana ter veleposlanik Republike Slovenije v Republiki Makedoniji. Milan Kučan se jesenskih druženj običajno tudi udeleži, ob letošnji nujni zadržanosti pa je vsem sodelujočim na druženju »Listje vabi« izrekel prisrčne pozdrave.

Za zaključek grabljanja so se udeleženci tokratnega jesenskega druženja v Vrtu spominov in tovarištva na Petanjcih lotili izdatne malice ter si narekovali dneve ponovnih snidenj. Že za ponedeljek, 8. decembra, Ustanova dr. Šiftarjeva fundacija pripravlja decembrski Vanekov večer v Pokrajinski in študijski knjižnici v Murski Soboti, ko bo ob 18. uri srečanje z znanim slovenskim politikom, dipl. pravnikom Miranom Potrčem.


Več v Družabno