Jožef + Berta = 50

Zlatoporočenca Berta in Jožef Horvat iz Spodnje Velke

Prlekija-on.net, torek, 2. december 2014 ob 08:55
V začetku novembra sta si po petdesetih letih večno zvestobo ponovno obljubila Berta in Jožef Horvat iz Spodnje Velke. V družbi Bertinega polbrata Slavka in Jožefovega brata Mirka ter sestre Beti (sestra Mimika je pokojna) sta ponovila slavnostni dogodek v domači cerkvi Marije Snežne na Zgornji Velki.

Berta se je rodila marca 1943 pri Žašlerjevih v kmečki družini očetu Janezu in materi Elizabeti. Po končani osnovni šoli na Zgornji Velki je obiskovala trgovsko šolo v Mariboru. Po končani šoli je deset let delala v trgovini v Spodnji Velki, nato pa ostala na domači kmetiji. Pri Bertinih sosedih pa se je dve leti prej, spomladi 1941 očetu Bogomerju in materi Elizabeti rodil Jožef. Po končani osnovni šoli je ostal doma na kmetiji, nato pa 5 let delal kot skladiščnik v Palomi.

V vinorodnih slovenskih goricah sta se Berti in Jožefu rodili dve hčerki – Lidija in Marija (Marička) ter sinova Jože in Tomaž, kasneje pa še 10 vnukinj ter 7 vnukov. Ob začetku skupne poti sta skrbela za njene in njegove starše, kasneje pa za svoje otroke.

V petdesetletnem obdobju je bilo veliko preizkušenj; vseskozi je bilo potrebno trdo delati, da sta se kmetija in družina ohranila. Hčerka Lidija se spominja, da je bilo, po končanem delu tudi veliko veselja in zadovoljstva. Zelo zahtevno obdobje je bilo, ko so bili otroci majhni, stari starši pa slabotni zaradi bolezni – tedaj sta mladoporočenca vzela vajeti v svoje roke in poskrbela, da je bilo za vse najboljše.

Danes, ko za kmetijo poskrbi sin Tomaž z ženo Marino, imata več časa zase. Berta rada poprime za kuhinjskim orodjem in vedno kaj odličnega speče, Jožef pa najraje slika z različnimi slikarskimi tehnikami; najljubši pa mu je akvarel.

Lovrenc Habe


Več v Družabno