Ivan Kramberger prejel še eno visoko državno priznanje

Stoodstotni prostovoljec in pošten policist

Branko Košti, torek, 9. december 2014 ob 18:09
V začetku decembra, meseca obdarovanj, je tudi v Državnem svetu RS, v Ljubljani potekala posebna "obdaritvena" slovesnost, na kateri je predsednik tega parlamentarnega doma, Mitja Bervar, slavnostno podelil plakete državnega sveta najzaslužnejšim prostovoljcem za leto 2014. In med prejemniki je bil tudi na Štajerskem in v Pomurju dobro znan Radgončan Ivan Kramberger, sicer policist na PU Maribor.

Ivan, o čigavem očetu ni treba izgubljati besed, je aktiven na številnih področjih prostovoljnega dela, in zato je letos prejel številna priznanja in nagrade. Predsednik države Borut Pahor mu je pred časom podelil državno priznanje s področja prostovoljstva in je tako postal naj prostovoljec za leto 2013 na področju civilne zaščite, reševanja in sociale, na Valu 202 so ga izbrali za ime tedna in meseca, na Murskem valu za Pomurca meseca junija, občina Gornja Radgona pa mu je podelila bronasti grb, sedaj pa še visoko priznanje DS...

Ivan Kramberger, ki ga med drugim srečujemo na praktično vseh reševanjih, gašenjih in drugih aktivnostih pripadnikov PGD Gornja Radgona, je sicer inženir informatike in računalništva ter študent na fakulteti za državne in evropske študije, na Brdu zavzeto in požrtvovalno opravlja naloge v organizaciji Zveze Sožitje, Zvezi društev za pomoč z osebami z motnjami v duševnem razvoju, je prostovoljni gasilec in aktivist Rdečega križa, sodeluje pri projektih Združenja policistov Slovenije, pri projektu Simbioza – računalniško opismenjevanje starejših občanov, Zavodu 116 in v Zvezi Sonček. Po srcu je 100-odstotni prostovoljec in pošten policist, ki ga žene delavnost in motivirajo spremembe na bolje. Kot pravi, so priznanja potrditev njegovega dela in z njimi se njegovo prostovoljstvo ne konča.

Podatki o prostovoljstvu v Sloveniji za lani sicer kažejo, da je v 562 organizacijah delovalo 49.106 posameznikov, njihov prispevek k družbi pa je znašal najmanj 65,5 milijona evrov. Prostovoljci velikokrat predstavljajo korektiv družbenih nepravilnosti. Brez prostovoljcev, ki delujejo na področju sociale, športa, kulture, neformalnega učenja, zagovorništva, humanitarnosti, bi bilo življenje bistveno osiromašeno. Po podatkih Eurostata se v Sloveniji 36 odstotkov mladih med 15. in 30. letom vključuje v prostovoljske dejavnosti, kar nas postavlja na 4. mesto med članicami EU. Slovenska filantropija povezuje več kot 1.150 prostovoljskih organizacij, po ocenah pa pri nas prostovoljno deluje vsak 10. prebivalec. Združeni narodi so 5. december za mednarodni dan prostovoljstva razglasili leta 1985, torej leto dni pred rojstvom Ivana Krambergerja.


Več v Kultura in izobraževanje