Z zaključkom projekta Skupaj sta se Gornja Radgona in Bad Radkersburg še bolj zbližala

Župana v novi finančni perspektivi napovedujeta nadaljevanje tovrstnih projektov

Branko Košti, torek, 23. december 2014 ob 17:35
Projekt Skupaj

Projekt Skupaj

Danes dve sosednji mesti v dveh samostojnih državah, avstrijski Bad Radkersburg in slovenska Gornja Radgona, kateri razmejuje reka Mura, imata dolgo skupno preteklost, saj je bilo to do prve svetovne vojne eno mesto, pozneje pa sta zaradi političnih okoliščin nadaljevali razvoj po različnih poteh. Praktično že od osamosvojitve Slovenije, še posebej pa odkar živimo v združeni Evropi, mesti na obeh bregovih Mure odlično sodelujeta. Uspešno in plodno sodelovanje se je posebej intenziviralo v zadnjem desetletju, ko z različnimi skupnimi projekti na več področjih želita poudariti tisto, kar jima je skupno, in različnosti, ki lahko z načrtnim delovanjem prispevajo k dolgoročnemu razvoju in sodelovanju mest in tudi regij.

Tik pred koncem letošnjega leta sta mesti zaključili še en pomemben projekt, skozi katerega sta še bolj zbližali prebivalce in poudarili skupne zgodovinske korenine in kulturno vrednost tega, nekoč enotnega mesta.

Projekt »Skupaj - skupni urbani in krajinski prostorski razvoj obrežij reke Mure«, so partnerji, poleg obeh občin še Pora, razvojna agencija Gornja Radgona, izvajali v štirih izvedbenih projektih, katerih skupna vrednost je bila 2 milijona 61 tisoč evrov z DDV in je bil v višini 85% financiran iz evropskega sklada za regionalni razvoj. Po štirih leti izvajanja projekta sta mesti dobili čezmejni prireditveni prostor s povezavami za kolesarje in pešce, prenovljeno območje pred nekdanjim avstrijskim carinskim uradom, obnovljen mestni park v Bad Radkesbrugu ter na novo oblikovan slovenski del mejnega prehoda kot vstopnega mestnega portala vključno z dostopom do reke Mure, počivališča, priveza, otroškega igrišča. Zraven pa sta mesti že prej dobili obnovljen mejni most čez reko.

Ob uradnem zaključku projekta na slovenskem bregu reke Mure, sta o njem spregovorila župan občine Gornja Radgona Stanko Rojko in župan mestne občine Bad Radkersburg mag. Josef Sommer in med drugim napovedala nadaljevanje podobnih projektov v novi finančni perspektivi, ko načrtujejo železniško povezavo med mestoma, novi most čez Muro, nadalnje urejanje obrežja reke, biosferni park in pot gradov. Župan Rojko se je s priložnostnim darilom zahvalili svojemu predhodniku Antonu Kampušu, ki je županoval v času izvedbe projekta in bdel nad njegovim izvajanjem.


Več v Gospodarstvo