Skupina posameznikov želi z donacijami oživiti Tovarno sladkorja Ormož

Na GoFundMe.com posamezniki zbirajo sredstva za ponovni zagon tovarne sladkorja

Prlekija-on.net, torek, 23. december 2014 ob 21:272
Tovarna sladkorja Ormož

Tovarna sladkorja Ormož

V zadnjem času so se pričele širiti govorice o ponovnem zagonu tovarne sladkorja v Sloveniji. V letu 2018 naj bi bile vrata tovarne za nezaposlene in kmetovalce že odprta in naj bi po neuradnih podatkih zaposlovala približno 300 brezposelnih oseb. Tudi za kmetovalce je to vesela novica saj bi tako lahko spet pridelovali in prodajali sladkorno peso.

Bruselj naj bi tudi dal zeleno luč za ponovno izgraditev tovarne sladkorja v bližnji prihodnosti. Ob tem so se združili posamezniki, ki si želijo tovarno sladkorja v Ormožu nazaj in se odločili, da bi s pomočjo investicije državljanov in od drugod po svetu pomagali postaviti tovarno nazaj na noge.

Projekt za oživitev tovarne v Ormožu je odprt na GoFundMe.com. Kot nam je povedal pobudnik te akcije, Karim Zidarič iz okolice Ormoža, kot prvo morajo dokazati, da je projekt resničen, da ni lažen. "Kaj moramo storiti? Naš prvi korak je, da zberemo 500 evrov. GoFundMe.com ima dnevno več 100.000 donatorjev, če nam uspe zbrati prvih 500 evrov nas potem oni objavijo v njihovem iskalniku in bomo tako dostopni celotnemu svetu!", nam je razložil. V nekaj dneh so že zbrali 110 evrov, kot podpornik pa se jim je v zadnjih dneh pridružila tudi Bernarda Hojnik iz šova Kmetija: Nov začetek.

In kako pomagati pri zbiranju sredstev?
Kot nam je povedal Zidarič, "na spletni strani www.gofundme.com/TovarnaSladkorjaO kliknete DonateNOW na desni strani in izberete vsoto po želji. Donirajo lahko samo tisti, ki uporabljajo internetno denarnico PayPal (www.paypal.com) na njihovi Facebook strani pa lahko donirate tudi s kreditno ali debetno kartico, prav tako s klikom na DonateNOW zgoraj." Če bi radi pomagali, a nimate denarja oz. PayPal računa in kreditne kartice, jim lahko pomagate že s tem, da jih podpirate in jim sledite na facebook strani, pravijo, ter jo delite naprej med prijatelje.

"Smo posamezniki, ki se trudimo in vzpodbujamo ljudi k temu, da bi imeli tovarno sladkorja nazaj. Za ponovno izgradnjo potrebujemo 122 milijonov, vendar nekje moramo začeti in smo se tako odločili, da pričnemo z zbiranjem sredstev. Po dobrih desetih mesecih obstoja smo posamezniki zaenkrat združeni na TSO FB fanpage", nam je ob tem še povedal Zidarič.

Slovenija mora zaradi TSO Bruslju vrniti skoraj 9 milijonov evrov
Pred dnevi pa je v javnost prišla tudi vest, da Slovenija mora Evropski komisiji vrniti 8,7 milijona evrov, ker v sklopu zapiranja tovarne sladkorja v Ormožu ni porušila silosov. Leta 2010 je Evropska komisija v Ormožu opravila pregled stanja in revizijo ter ugotovila, da program ni bil ustrezno izveden, saj sta silosa za shranjevanje sladkorja še stala. Bruselj tako terja vračilo četrtine izplačane pomoči, kar ob 34,8 milijona izplačanih evrov za prestrukturiranje sladkorne industrije, znaša 8,7 milijona evrov.

Zapletlo se je pri interpretaciji, kaj so "proizvodne zmogljivosti". Interpretaciji tega, ali silosi sodijo v proizvodne zmogljivosti ali ne, so kljub dolgotrajnemu usklajevanju stališč med Slovenijo in Komisijo ostali različni.

Slovenija ima sicer glede izračuna potrebnega vračila sredstev še možnost spora pred Sodiščem EU-ja v Luksemburgu, vendar sprožitev tega postopka ne bo zadržala izvršitve vračila pomoči.

Spodaj si lahko ogledate tudi video, kjer je Dejan Židan, minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS, konec lanskega leta v Ljutomeru na regionalnem forumu o regionalnem razvoju Slovenije s poudarkom na Prlekiji govoril o sladkorni pesi v Sloveniji in njeni prihodnosti.


Več v Gospodarstvo