Žive jaslice pri Ivanovem izviru na Razkrižju

Predstava Božična noč na prostem pri Ivanovem izviru na Razkrižju

Jože Žerdin, četrtek, 25. december 2014 ob 11:00
Božična noč na Razkrižju

Božična noč na Razkrižju

Turistično narodopisno društvo Razkrižje je v sodelovanju z Občino Razkrižje, župnijo Razkrižje in ostalih društev iz Občine Razkrižje letos v okviru projekta Božična Prlekija že 17. pripravilo na sveti večer v sredo, 24. decembra, predstavo božična noč pri Ivanovem izviru naravne in kulturne dediščine na Razkrižju.

Tudi tokrat se je na predstavi zbralo ogromno ljudi od blizu in daleč. Predstava božična noč na prostem, se je namreč odvijala v čudovitem naravnem okolju, kjer je lahko vsak obiskovalec začutil pozitivno energijo, kjer se narava in človek zbližata. Namen ustvarjalcev predstave je, da bi z njo prispevali k pozitivnemu praznovanju božično-novoletnih praznikov. Gre za izjemno zahteven projekt, v katerem je skupaj s tehničnim osebjem sodelovalo čez 120 ljudi, predvsem so organizatorji veseli, da se v predstavo božična noč vsako leto vključuje vse več mladih.

V predstavo je poleg igralsko-govornega dela bilo vključeno veliko odličnega petja članov in članic mešanega cerkvenega pevskega zbora župnije Razkrižje. V predstavi so bile vključene tudi domače živali, kar je dalo pečat in težo ter pomen predstave. V glavnih vlogah sta zaigrala Jožef (Blaž Zanjkovič) in Marija (Anja Ferlin). V šestih slikah so bili prikazani prizori po svetopisemskem izročilu Kristusovega rojstva, v katerem ustvarjalci sledijo z veliko natančnostjo, tako besedilo kot scenarij, pri čemer so v predstavo uvrstili tisto, kar je v spominu ostalo tukajšnjim obmejnim ljudem, kar se je ohranilo s povezovanjem svete noči.

Vsako leto se trudijo, da bi predstavo kvalitetno dogradili in tudi v letošnjem letu je na novo bilo vključenih več mladih igralcev, predvsem najmlajših. Vse skupaj je potekalo v živo, kar je bilo za organizatorja velik organizacijski in tehnični zalogaj. V predstavi Božična noč na prostem so lahko obiskovalci videli prizore po svetopisemskem izročilu, pri čemer so bili vsi igralci oblečeni v občila tistega časa, ko se je v mestu Betlehem rodil v hlevčku Jezus. Ustvarjalci so v prizorih prikazali nekaj utrinkov, kako je Angel Gabriel obiskal Marijo, Marija obišče sorodnico Elizabeto, potovanje Jožefa in Marije z osličem v mestu Betlehem, iskanje prenočišča, namestitev v štalci ter rojstvo in prihod Svetih treh kraljev.

Letos je predstavo Božična noč podprla in delno sofinancirala Ustanova akademika dr. Antona Trstenjaka. Ob koncu predstave je domači razkriški župnik, ki je hkrati tudi generalni vikar in kancler v murskosoboški škofiji msgr. Franc Režonja opravil blagoslov jaslic in vseh zbranih. Ob tej priložnosti so še pripravili manjši ognjemet, po valovih reke Ščavnice, ki teče ob Ivanovem izviru pitne vode, pa so zaplavale lučke-lampiončki. Ustvarjalci predstave so s predstavo Božična noč tako vsem, ki so se udeležili tega enkratnega dogodka sveto noč obdarili z občutkom notranjega miru, saj je božič največji cerkveni družinski praznik, da bi bilo v naših družinah več strpnosti, medsebojnega razumevanja, ljubezni, več odpuščanja in pravičnosti, da bi bilo vsem ljudem lepše in bolj prijazno življenje in da bi živeli v miru.

Vsi, ki so se udeležili predstave Božična noč so domov odšli duhovno bogatejši in od Ivanovega izvira ponesli lepe spomine, kajti s to predstavo na prostem so si še bolj polepšali praznične dni. Ponovna uprizoritev bo v soboto, 3. januarja 2015, ko bodo ob koncu takratne uprizorjene predstave Božična noč, vsi skupaj zapeli  čudovito ljudsko pesem, z naslovom »Predragi razveselite se«, ki se poje samo v teh krajih, ko se poslavljamo od starega in nazdravljamo Novemu letu.


Več v Kultura in izobraževanje