Potapljači GAPORA so opravili že 17. Štefanov potop

Novost potopa je bil prikaz iskanja predmetov in oseb s sonarjem

Branko Košti, nedelja, 28. december 2014 ob 16:05
17. Štefanov potop

17. Štefanov potop

V okviru PGD Gornja Radgona že 38 let deluje enota za reševanje iz vode GAPORA (GAsilski Potapljači Radgone). V enoti imajo več deset članov, operativcev je samo petnajst in ti najbolj izkušeni potapljači so vedno pripravljeni na reševalne akcije. Tudi v teh prazničnih dneh niso mirovali, ob rednem dežurstvu so opravili prijetno aktivnost, s katerimi so počastili božične praznike, dan samostojnosti in enotnosti ter se poslovili od leta 2014. Ob prazniku samostojnosti, 26. decembra, ko goduje tudi sv. Štefan, so na ribniku v Podgradu opravili tradicionalni, že 17. Božično - novoletni oz. Štefanov potop.

Vsakoletni potop, večkrat so se potapljali že tudi pod ledom, letos so na vodi plavali le kosi ledu, sodi v sklop rednega usposabljanja enote. Novost letošnjega potopa je bil prikaz iskanja potopljenih predmetov in utopljencev s sonarjem. V vodo je sicer šlo osem potapljačev: Bogdan Šajnovič (najstarejši potapljač sploh, ki je nastopil vseh sedemnajst potopov), Igor Zemljič, Denis Zupančič, Dani Tomažič, Boris Mauko, Boris Brus, Marko Šajnovič (vodja GAPORA) in Tomislav Habulin, drugi člani pa so pomagali "na suhem". Poleg usposabljanja za potope v hladni vodi, ki je tokrat imelo med eno in štirimi stopinjami, so potapljači preizkusili tudi dodatno toplotno zaščito in hladnejšemu vremenu prilagojeno opremo. Kljub temu pa jim najbrž ni bilo prijetno, saj je bilo tudi na prostem zelo mrzlo, okoli ničle.

Za številčne obiskovalce in gledalce, ki so v hladnem, a lepem vremenu uživali na bregovih ribnika, je dogajanje komentiral starosta radgonskih potapljačev Brane Klun. Vsi skupaj so bili veseli, da je bila samo vaja in ni bilo treba iskati pravih utopljencev. To pa je tudi njihova želja v prihajajočem letu: čim več usposabljanj, vaj in druženja ter kar najmanj resničnih intervencij.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje