Blagoslov domov v župniji Razkrižje

Ta cerkveni običaj je v tej obmejni župniji ohranjen že več kot 50 let

Jože Žerdin, sreda, 7. januar 2015 ob 13:19
Blagoslov domov v župniji Razkrižje

Blagoslov domov v župniji Razkrižje

Pred več kot 50 leti je takratni župnik Stjepan Slaviček uvedel vsakoletni blagoslov domov in družin v obmejni župniji Razkrižje. Tako se ta cerkveni običaj ohranja že več desetletij in verniki so ga vzeli za svojega, kajti z blagoslovom duhovnik v hišo in v družino prinaša božji blagoslov, srečo, veselje, zdravje in mir v novem letu.

Tako je v začetku januarja letošnjega novega leta po stari navadi domači razkriški župnik msgr. Franc Režonja obiskal okoli 250 domačij na Razkrižju, Šafarskem, Veščici, Šprincu, Koprivi in v Globoki, kjer se je najprej srečal z domačimi in jim voščil novo leto in vse dobro v novem letu ter opravil molitev in blagoslov doma, domačih, jaslic in božičnega drevesa. Spremljal ga je domači razkriški mežnar Bernard Šajnovič, ki je pri vsaki hiši tudi prižgal svečo. Še preden je duhovnik prišel k hiši je gospodinja na mizo dala križ, svečo in blagoslovljeno vodo. Verniki so duhovnika, ki jih je obiskal, sprejeli z velikim veseljem in ob tem tudi skupaj opravili molitev oče nas.

Obisk duhovnika smo v ponedeljek, 5. januarja srečali pri eni od družin na Šafarskem.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje