Sandra Vučko iz Cvena okronana za 19. Vinsko kraljico Slovenije

Minister Dejan Židan je v krogu pokroviteljev in Pomurskega sejma okronal 19. Vinsko kraljico Slovenije

Branko Košti, sobota, 10. januar 2015 ob 16:342
19. Vinska kraljica Slovenije je Sandra Vučko

19. Vinska kraljica Slovenije je Sandra Vučko

V petek, 9. januarja, je v hotelu Radin v Radencih kot 19. Vinska kraljica Slovenije za leto 2015 poslanstvu nacionalne vinske krone prisegla Sandra Vučko iz Cvena pri Ljutomeru. Sandra Vučko bo v letu 2015 združevala slovenske vinorodne dežele ter predstavljala slovenska vina, vinogradništvo, turizem in kulturno dediščino. V novembru 2014 jo je izbrala komisija, ki jo Pomurski sejem, nosilec projekta Vinska kraljica Slovenije, oblikuje s pomočjo predstavnikov pokroviteljev in stroke.

Na slovesnosti kronanja sta prisotne uvodoma nagovorila Janez Erjavec, predsednik uprave Pomurskega sejma, nosilca projekta Vinska kraljica Slovenije ter mag. Dejan Židan, Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Republike Slovenije. Špela Štokelj, ki je svoje poslanstvo opravila s polno mero predanosti, v ponos vinogradnikov, vinarjev, organizatorja in pokroviteljev, se je še zadnjič v vlogi Vinske kraljice Slovenije za leto 2014 ozrla v svoje kraljevsko leto.

Kot 19. Vinsko kraljico Slovenije je mag. Dejan Židan okronal Sandro Vučko iz Cvena pri Ljutomeru. Sandra Vučko je svečano prisegla svojemu novemu poslanstvu in prvič nagovorila javnost kot Vinska kraljica Slovenije 2015. Povedala je, da je študentka prava, ki izhaja iz vinogradniške družine s stoletno tradicijo. Zato zna ceniti trud, delo, vztrajnost in pridne roke vinogradnika, kletarja in vinarja ter žlahtno kapljico, ki je plod njihovega dela. Opozorila je na pomen povezovanja vina in kulinarike ter dodala, da se ji zdi še posebej pomembno, da Slovenija mladim zagotovi več možnosti ter spodbud, da ostanejo v svoji domovini ter o njej v tujino širijo dober glas. Ena od najboljših priložnosti za to pa je ravno obdelava zemlje in pridelava vina. Vino je namreč poleg tega, da je pomembna gospodarska priložnost tudi pomemben del slovenske nacionalne kulture, krajine, kulinarike, življenja in turizma. Obljubila je, da bo dobra poslanica vsem slovenskim vinorodnim deželam. Ko pa bo odložila krono, se želi še naprej ukvarjati z vinogradništvom in vinom. Kajti vino povezuje slovenske ljudi z naravo in med sabo v nepremagljivo sožitje, ki omogoča širjenje dobrega imena Slovenije in njenih vin tako doma kot v tujini.

19. Vinski kraljici Slovenije 2015 je najprej čestitala in zbrane nagovorila Alenka Senčar, direktorica strateškega marketinga Nove KBM, ki je generalni pokrovitelj projekta Vinska kraljica Slovenije. Sledil ji je pokrovitelj avtomobila Vinske kraljice Slovenije 2015, direktor podjetja Avto Rajh - Dušan Rajh, ki ji je za eno leto predal ključe vozila Ford Fiesta dizel. Kot pokrovitelj vina Vinske kraljice Slovenije 2015, Šipona Gomila letnika 2013, je prisotne nagovoril direktor in glavni enolog vinske kleti P&F Jeruzalem Ormož, Mitja Herga. Kot županja matične občine, občine Ljutomer, je spregovorila mag. Olga Karba. V imenu Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije prisotne nagovoril predsednik Cvetko Zupančič, vinske kraljice Slovenije preteklih letnikov pa so jo sprejele v svojo družbo tako, da so ji podarile njen portret v kraljevski opravi, ki ga je naslikala Tamara Vogrin.

Za glasbeno spremljavo je s slovenskimi zimzelenimi popevkami poskrbel ansambel Jožeta Zadravca, prireditev pa je povezoval Stane Kocutar.

Vinska kraljica Slovenije 2015
Sandra Vučko, ki je doma v Cvenu pri Ljutomeru, se je rodila 9. marca 1989 v Murski Soboti. Izobražuje se na Pravni fakulteti Maribor, kjer bo kmalu dosegla naziv univerzitetni diplomirani pravnik (smer poslovno gospodarsko pravo). Del svojih študijski obveznosti je pol leta opravljala tudi v tujini na Mykolo Romeris University faculty of Law v Vilni (Litva). Razen v slovenskem jeziku zna spregovoriti tudi v angleškem, nemškem, hrvaškem in osnovno tudi v španskem. Številne komunikacijske veščine je pridobila tudi s študentskim delom v domačem kmečkem turizmu Na koncu vasi in v podjetju Teleing. Pri kraljevanju pa ji bodo zagotovo dobrodošle tudi izkušnje, ki jih je pridobila v letih 2011-2013 kot Ljutomerska vinska kraljica Martina XVI.

Pokrovitelji projekta Vinska kraljica Slovenije
Projekt Vinske kraljice Slovenije uresničuje Pomurski sejem, nosilec projekta, s podporo pokroviteljev.
Generalni pokrovitelj projekta je že več kot desetletje in tudi v letu 2015 Nova KBM.
Pokrovitelj kraljičinega vina je P&F Jeruzalem Ormož.
Pokrovitelj kraljičinega avtomobila Ford Fiesta dizel je Avto Rajh d.o.o., Ljutomer in Murska Sobota d.o.o.
Najpomembnejši pokrovitelji projekta v letu 2015 so poleg navedenih še Zdravilišče Radenci d.o.o., Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, Deželna banka Slovenije, Radost - poslovno svetovanje Rado Stojanovič s.p., Vinakoper d.o.o. in Teleing d.o.o.
Poslanstvo Vinske kraljice Slovenije podpirajo občine Ljutomer, Gornja Radgona, Ormož, Apače, Razkrižje, Metlika, Pesnica, Beltinci in Radenci.
Medijski pokrovitelji projekta so Kmečki glas, Zavod Slovino ter Revija 5 zvezdic.
Obleko Vinske kraljice Slovenije 2015 je pokroviteljsko kreirala Tamara Vogrin ter jo izdelala Metka Kuhar, Modno šiviljstvo Metka Kuhar s.p., Razkrižje.
Z nakitom je Vinsko kraljico Slovenije donatorsko opremilo Zlatarstvo Golden Eye, Anita Ilešič s.p. Ljutomer.
Uradno fotografijo in predstavitveno zloženko je zagotovil AV Studio, Velenje.
Za njeno pričesko skrbi Frizerstvo Pati, Patricija Kreft, s.p. Ljutomer, za ličenje pa Barbara Mesarič ter Frizerski salon Mitra, Sonja Horvatič s.p., Ljutomer. Za vedno čisto obleko bo poskrbela Kemična čistilnica Hoheger Roman s.p., Bakovci.

Pokrovitelji so tudi: Kmetijska zadruga Metlika, Združenje slovenskega reda vitezov vina, Turizem Podčetrtek, Bistrica ob Sotli, Kozje, Vinogradniško vinarsko društvo občina Vojnik, Vinogradniško vinarsko društvo Slovenske Konjice, Društvo vinogradnikov Šmartno ob Paki, Društvo vinogradnikov in kletarjev "Trta" Šmarje pri Jelšah, Guerila, KTD festival Ljutomer, Trsničarska zadruga Vrhpolje, Turistična kmetija Arkade Silva in Jordan Cigoj, Fabijan, Društvo vinogradnikov Črnomelj, Radgonske gorice Gornja Radgona d.d., Kulturno in izobraževalno društvo Kelih, Vinogradništvo Tjaša in Mitja Kos, MAKOTER, proizvodnja embalaže, trgovina in storitve d.o.o., Ščurek Ivan & Stojan, TIC Metlika, Panvita, Marof d.o.o., Vinska klet Prus Jožef Prus, Simčič Karol & Igor & Marjan Goriška Brda, Društvo kmečkih žena Jakob, Gostilna Zorko, Ljutomer, Turistična kmetija Vrbnjak in Izletniška kmetija Na koncu vasi, Cven pri Ljutomeru.


Več v Družabno