Pred 50. leti sta v skupen zakon stopila zakonca Borovič iz Sitarovcev

Poročena sta že pol stoletja

Jože Žerdin, nedelja, 18. januar 2015 ob 10:06
Jožef in Jurica Borovič

Jožef in Jurica Borovič

Pisalo se je leto 1965, ko sta v skupen zakon stopila, danes dedek in babica Jožef in Jurica Borovič iz Sitarovcev pri Mali Nedelji, v župniji Mala Nedelja. Pred 50. leti sta si torej v domači župnijski cerkvi pri Mali Nedelji obljubila zakonsko zvestobo, ki je trdna že dolgih pol stoletja. Zakon pa sta ovekovečila še s civilnim obredom, ki je bil prav tako pri Mali Nedelji, pri čemer je tako njun zakon postal še bolj trden.

Sedaj, ko sta v zakonu že 50 let, sta se odločila in ponovno stopila pred oltar domače župnijske cerkve pri Mali Nedelji, kjer sta obnovila svoj zakon. Sveto mašo je daroval domači župnik Tomislav Roškarič, ki jima je ob jubileju zlate poroke čestital in podelil blagoslov.

Jožef je bil rojen leta 1941 v Gaberju pri Lendavi v kmečki družini. Davnega leta 1953 se je njegova družina iz Prekmurja preselila v Sitarovce. Jožef je ostal doma na kmetiji v Sitarovcih, pomagal staršem pri kmetovanju in sčasoma je tudi sam prevzel kmetijo, kjer danes redijo 30 glav govedi, od tega 11 krav molznic. Svoj čas so na kmetiji tudi redili konje. V večji meri se njihova kmetija ukvarja s poljedelstvom in živinorejo, katerega danes nadaljuje njegov sin Branko z družino. Jožef nam je povedal, da je kar 30 let opravljal kmetijske usluge domačinom, saj je s svojo sejalnico sejal krušna žita na območju Male Nedelje in okolice. Že dobrih 50 let pa vsak dan zjutraj in zvečer pelje okoli 150 litrov mleka v zbiralnico mleka v Radoslavce.

Kljub trdnemu in težkemu delu na kmetiji in zemlji se je vključil in sodeloval pri raznih društvih in organizacijah na območju krajevne skupnosti in župnije Mala Nedelja. Bil je član župnijskega sveta v župniji Mala Nedelja, je član in podporni član - gasilski veteran gasilskega društva Radoslavci in član krajevne organizacije Rdečega križa Radoslavci.

Žena Jurica, dekliško rojena Munda leta 1939 v vasi Sveti Ivan Zelina na Hrvaškem pri Zagrebu. Tudi njena družina se je iz Hrvaške pred mnogimi leti preselila v Prlekijo v Bodislavce pri Mali Nedelji. Ko sta se poročila sta zaživela novo življenje, saj je Jurica možu pomagala pri vseh kmečkih opravilih v hlevu in na polju, ob tem pa je še skrbela za dom in družino ter vzgojo otrok. Tudi ona se je vključila v delovanje Župnijske Karitas Mala Nedelja in območnega združenja Rdečega križa Radoslavci. Jurica pa že dobrih 30 let v domači krušni peči peče za družino in sorodnike domači ržen kruh, meso za tünko in ostale prleške dobrote. V zakonu se jima je rodil sin Branko, v 50. letih pa se je njun zakon povečal za vnukinji Moniko in Tadejo. V družini Borovič v Sitarovcih pod isto streho v slogi, spoštovanju in sožitju živijo tri generacije.

Zakonca Borovič sta člana društva upokojencev Ljutomer in dejavna tudi v sekciji upokojencev pri Mali Nedelji. Rada hodita k svetim mašam in na različne prireditve. Ob obisku sta nam zaupala, da je 50 let njunega skupnega zakona minilo, kot da bi veter odpihal jesensko listje. A trdno delo, vera in ljubezen ju je povezala v skupen zakon, ki je trden kot kamen že 50 let, pa čeprav sta celo življenje delala na grudi v Prlekiji. Povedala sta še, da jima življenje ni bilo postlano z rožicami.


Več v Družabno