S peticijo proti ukinitvi dežurne službe in NMP v Ormožu

S peticijo zahtevajo ohranitev dežurne službe in NMP v Zdravstvenem domu Ormož v dosedanji obliki

Prlekija-on.net, četrtek, 29. januar 2015 ob 10:252
Peticija

Peticija

Po Sloveniji se vzpostavlja mreža urgentnih centrov, kjer na Ministrstvu za zdravje zagotavljajo, da bo s tem šlo za hitrejšo in učinkovitejšo obravnavo nujnih primerov. A zlasti na Ormoškem je ta namera v zadnjih mesecih dvignila precej prahu, saj bi po tem osnutku organiziranja urgentnih centrov Zdravstveni dom (ZD) Ormož bil uvrščen pod 48 kilometrov oddaljeno bolnišnico v Murski Soboti, ne pa pod 25 kilometrov oddaljeno urgenco Splošne bolnišnice Ptuj.

Pri vzpostavljanju te mreže gre za deset regijskih centrov, za katere si je država pridobila 30 milijonov evrov kohezijskih sredstev, gradnja urgentnega centra na Ptuju pa je vprašljiva, saj se ni znašla v mreži centrov, sofinanciranih z evropskimi sredstvi. Tako bi občine iz UE Ormož uvrstili pod murskosoboški urgentni center.

Zaradi tega so že novembra župani občin UE Ormož, Alojz Sok (Ormož), Jurij Borko (Središče ob Dravi) in Mirko Cvetko (Sveti Tomaž) skupaj z direktorico ZD Ormož, Vlasto Zupanič Domajnko na zdravstveno ministrstvo naslovili številna vprašanja, za pojasnila glede uvrstitve ormoškega konca v urgentni center v Mursko Soboto. Ker na vprašanja ni bilo odgovorov, so se odločilo da o tem obvestijo javnost.

V ta namen so tudi sredi januarja v Ormožu pripravili javno tribuno o predvideni reorganizaciji nujne medicinske pomoči (NMP). Iz Ministrstva za zdravje so takrat sporočili, da bo organizacija NMP prilagojena potrebam in geografskim značilnostim posamezne regije. O konkretnih predvidenih rešitvah za omenjeno območje takrat niso govorili, saj se je za to področje pripravljal še strokovni dokument, kjer je bilo potrebno upoštevati posebnosti posameznih predelov glede na konfiguracijo terena, dostopnost oddaljenih področij ter cestnih povezav v regiji.

Celotna mreža NMP bo vzpostavljena, ko bodo pričeli delovati vsi urgentni centri in v skladu z novim Pravilnikom o NMP, ki je v fazi priprave. To naj bi ministrstvo razložilo v končnem predlogu predvidoma v marcu. Je pa ministrstvo medtem vodstvu ZD Ormož ter županom občin UE Ormož zagotovilo, da prebivalcem tega območja ne bo treba na urgenco v bolnišnico Murska Sobota in bo situacija ostala enaka, kot je bila do sedaj.

Peticija proti ukinitvi dežurne službe in NMP v Ormožu
So se pa sedaj vodstvo ZD Ormož in župani občin UE Ormož odločili, da bodo zbrali podpise državljank in državljanov ter na osnovi 45. člena Ustave Republike Slovenije vložili peticijo proti ukinitve dežurne službe in nujne medicinske pomoči v Ormožu. Kot so zapisali v peticiji, "smo zgroženi nad dejstvom, da se je s strani vlade oziroma Ministrstva za zdravje uradno pojavil namen ukinitve dežurne službe in NMP v Ormožu; proti njemu ostro protestiramo in ga zavračamo v celoti".

V peticiji so obrazložili, da ima Nujna medicinska pomoč v Zdravstvenem domu Ormož v dosedanji obliki v mreži enot status enote B, kar omogoča, da je ekipa nujne medicinske pomoči na razpolago ob rednem delovnem času od ponedeljka do petka med 7. in 20. uro in v obliki dežurne službe od ponedeljka do petka med 20. in 7. uro zjutraj ter v obliki 24-urne dežurne službe čez vikend oz. praznik.

V peticiji še ugotavljajo, da je namera vlade oz. Ministrstva za zdravje, da bo Zdravstveni dom Ormož izven rednega delovnega časa zaprt, in bodo urgentni bolniki med 20. in 7. uro zjutraj oz. štirikrat v tednu med 15. in 7. uro zjutraj ter 24 ur čez vikend iskali pomoč v Urgentnem centru bližnje bolnišnice, ki se uporabnikom ormoškega območja odmika iz sedanjih 25 km (bolnišnica Ptuj) na 50 km (UKC Maribor). To namero označujejo, da je "naravnost škandalozna in diskriminatorna do bolnikov iz ruralnih oz. perifernih področij, saj predstavlja takšna reorganizacija predbolnišničnega nivoja korak nazaj v dostopnosti in kvaliteti oskrbe za paciente ormoškega območja in širšem slovenskem področju".

V peticiji tako pozivajo Ministrstvo za zdravje in Vlado RS, da s spremembami v nujni medicinski pomoči ne ruši dobre mreže pred-bolnišnične NMP v zdravstvenih domovih zlasti v podeželskih okoljih izven velikih centrov in prepreči neenakost pri dostopu do zdravstvenih storitev (mesto v primerjavi s podeželjem).

S tem zahtevajo ohranitev dežurne službe in NMP v Zdravstvenem domu Ormož v dosedanji obliki.

Svoj podpis lahko občani in občanke oddajo v naslednjih terminih:

V Ormožu:
  • na sedežu občine Ormož od 2. 2. 2015 do 13. 2. 2015 od 7. do 15. ure
  • v Zdravstvenem domu Ormož od 2. 2. do 15. 2. 2015 od 7. do 17. ure.

V Svetem Tomažu:
  • na sedežu občine Sv. Tomaž od 2. 2. 2015 do 6. 2. 2015 od 7. do 15. ure in v nedeljo 8. 2. 2015 od 8. do 11.30 ure.
  • v zobni ambulanti Sv. Tomaž 3. 2. in 4. 2. 2015 od 15. do 20. ure.

V Središču ob Dravi:
  • na sedežu občine Središče ob Dravi od 2. 2. do 14. 2. 2015 od 7. do 15. ure
  • v ambulanti Središče ob Dravi od 2. 2. do 14. 2. 2015 v delovnem času ambulante.


Več v Kultura in izobraževanje