Desete jubilejne prleške koline na Cvenu

Na kolinah ni manjkalo mesnih in drugih dobrot, ki sodijo na koline

Jože Žerdin, sobota, 31. januar 2015 ob 14:35
Koline na Cvenu

Koline na Cvenu

Sobotno jutro, 31. januar, je bilo s ščepcem snega, ki je dan prej pobelil Prlekijo, bilo kot nalašč primerno za prleške koline, katere so na prireditveni prostor na Grüntu na Cvenu tokrat že desetič pripravili člani Turističnega društva Cven, predvsem z namenom ohranjanja starega kmečkega opravila na vasi.

Prav gotovo so koline v tem delu Prlekije nekaj posebnega, pravi predsednik Turističnega društva Cven Janko Horvat, katere rdeča nit je v tem, da ohranjajo in negujejo staro kmečko opravilo na vasi ter, da mlademu rodu pokažejo, kako so nekoč potekale koline na vasi, ki so bile predvsem v zimskem času, ko je bilo največ časa, kajti v tistih časih še niso imeli zamrzovalnih skrinj za shranjevanje mesa. Letošnje prleške koline so bile nekaj posebnega, kajti koline so kronali z majhnim desetim jubilejem, ko na Grüntu pripravljajo koline.

Tako se je okoli 50 članov društva in ostalih vaščanov Cvena na vse zgodaj zbralo v kmečki prleški hiši na Grüntu, kjer so začeli z opravilom. Zaklani prašič je tehtal 255 kilogramov, od tega je bilo 184 kg čistega svinjskega mesa. Po zakolu prašiča je sledil razrez mesa na manjše kose. Mesarsko opravilo je imel v rokah gospodar Grünta Milan Košnik, pomagala pa sta mu še Dragica Györek in Danilo Lihtenvalner. Milica Novak pa je bila zadolžena za kuhanje slanine v kotlu, na prostem. V »kuhinji« pa je bila za pripravo mesnih dobrot zadolžena Marica Košnik, kajti za vse, ki so delali na kolinah in za obiskovalce je bilo potrebno pripraviti najrazličnejše jedi, kot so bujta repa, ajdova kaša z jetri, koline s krvavicami in meso iz tünke, zaseka in pečeno meso.

Obiskovalci so spoznali čar prleških kolin, kakor so jih pred leti na kmetih delali njihovi dedje in babice. Delo na kolinah se je sicer zavleklo pozno v noč, kajti meso je bilo potrebno pripraviti za popekanje v krušni peči in izdelovanje klobas. Še preden pa bo šlo meso v krušno peč se bo le-to nekaj dni »pacalo« z dodatki soli in kumine. Obarjena slanina pa se bo namenila za zaseko. Tako bodo člani društva kot nadgradnjo kolinam še dan namenili za pripravo prleške tünke, ko bodo v leseni čeber dali pečeno meso, klobase in zaseko in tako bo nastala prava prleška tünka, katero bodo prvič odprli ob spomladanski setvi koruze in ob drugih prireditvah, ki jih čez leto pripravljajo člani Turističnega društva Cven.

Prav gotovo se bodo desete jubilejne prleške koline na Cvenu zapisale v društveno kroniko, kot velik uspeh društva. Vsi, ki so se udeležili kolin na Grüntu so spoznali kanček utripa nekdanjega kmečkega opravila na vasi.  Obiskovalci in člani društva so se na kolinah najedli do sitega in so domov odšli s polnimi želodci in bili vsi zadovoljni, da so pod streho spravili že to deseto kmečko zimsko opravilo.


Več v Družabno