Minilo je sedemdeset let od spopada partizanov s kozaki na Žalikovi domačiji v Logarovcih

Spomin na tragični dogodek so obeležili v Domu Kulture v Križevcih

Branko Košti, sreda, 4. februar 2015 ob 12:03
Slavnostni govornik na slovesnosti, je bil član predsedstva Združenja borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja Slovenije Milan Gorjanc

Slavnostni govornik na slovesnosti, je bil član predsedstva Združenja borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja Slovenije Milan Gorjanc

Tretjega februarja leta 1945, torej pred sedemdesetimi leti, se je v Logarovcih odvil eden večjih spopadov v času NOB v Prlekiji. V Žalikovi domačiji so ruski Kozaki - pripadniki zloglasne 1. SS konjeniške divizije, presenetili skupino partizanov. V boju s številčno močnejšim sovražnikom sta padla partizana Branko Bernot - Aljaž, sekretar Okrajnega komiteja OF in KPS in Jožko Berden - Rastko, član odbora, prav tako člana odbora Ciril Jureš - Maks in Marija Petje - Vida, sta se ranjena uspela prebiti iz obroča, vendar so ju pozneje ujeli. Cirila Jureša so po hudem mučenju naslednji dan obesili na današnjem Glavnem trgu v Ljutomeru, Marijo Petje pa ustrelili kot talko v Mariboru. V pogoreli domači hiši sta umrla gospodar in gospodinja, Ivan in Katarina Žalik. Spopad sta preživela član Okrožnega odbora OF in KPS za ljutomersko območje Rado Pušenjak - Prlek in ranjeni Stane Simonič.

V spomin na tragični dogodek in na žrtve tik pred koncem vojne pred 70. leti, je s položitvijo venca k spomeniku pri Žalikovi domačiji v Logarovcih počastila delegacija, katero so sestavljali: častni član Združenja borcev za vrednote NOB Ljutomer Franc Vrbnjak, župan Občine Križevci mag. Branko Belec, član predsedstva Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Jože Roškar in Branko Kos, predsednik pododbora Policijskega veteranskega združenja Sever.

Položitvi venca so, med drugimi, prisostvovali praporščaka Stanko Simonič in Jože Novak, predsednik in podpredsednik Združenja borcev za vrednote NOB Ljutomer Franc Slokan in Anton Kapun ter član predsedstva Združenja borcev za vrednote NOB Slovenije Milan Gorjanc.

Osrednja spominska slovesnost se je zatem odvila v Kulturnem domu v Križevcih pri Ljutomeru. Po prihodu praporščakov s prapori Združenja borcev za vrednote NOB Ljutomer, Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Ljutomer, Območnega združenja slovenskih častnikov Ljutomer, Policijskega veteranskega združenja Sever za Pomurje in odpeti himni, je zbrane pozdravil župan Občine Križevci, mag. Branko Belec. Poudaril je, da je od dogodka minilo že sedemdeset let, kar je dolga doba, dolga predvsem zato, ker se v tako dolgem času marsikaj pozabi. »A pozabiti ne smemo. Pozabiti ne smemo zato, da se to ne ponovi. To dejstvo ni pomembno le zaradi vrednot narodnoosvobodilnega boja, ampak tudi zaradi še živečih borcev, ki se jim moramo zahvaliti, da so ustvarili te pogoje, temveč tudi zaradi mladih generacij. Danes so dogodki druge svetovne vojne in tudi slovenske povojne zgodovine že preveč oddaljeni, da bi jih zmogli tolmačiti drugače kot iz izkušenj in pričanja drugih. Glede poznavanja polpretekle zgodovine so verjetno zbegani, spremenili so se učbeniki, spremenila so se pričevanja, prihajajo novi pisni viri. Prav je, da slišijo različne izkušnje in izvejo različne razlage. A pri narodnoosvobodilnem boju je razlaga samo ena: biti proti okupatorju ali biti z njim«, je med drugim povedal župan.

Slavnostni govornik na slovesnosti, član predsedstva Združenja borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja Slovenije Milan Gorjanc, je po kratkem opisu tragičnega dogodka na Žalikovi domačiji tik pred koncem 2. svetovne vojne, kritično obsodil potvarjanje polpretekle zgodovine, poskuse razvrednotenja NOB in poskuse rehabilitacije kolaboracije z okupatorjem.

Še posebno kritičen je bil do koalicije DEMOS, ki je v kratkem obdobju svoje vladavine, s sprejetjem zakonov in odlokov o denacionalizaciji in vračanju premoženja v naravi, v veliki meri pripomogla k razprodaji slovenskega premoženja. »Naša borčevska organizacija se je kot celota priključila protestom proti razprodaji Slovenije. Tovariši, katerih boja se danes spominjamo, niso umrli zato, da bi Slovenci znova bili nemški hlapci«, je svoj govor zaključil slavnostni govornik.

V kulturnem programu, katerega so izvedli učenci OŠ Križevci in GŠ Slavka Osterca Ljutomer, so otroci čustveno in ganljivo, skozi pesem, recitacije in glasbo, prikazali delček življenja v drugi svetovni vojni. Zelo zanimivo je bilo tudi njihovo razmišljanje, kaj za mlade vojna pomeni.


Več v Kultura in izobraževanje