Ljutomerska gimnazija pridobila novo izobraževalno smer - filmsko smer

Mladim bodo novo izobraževalno smer v Ljutomeru predstavili na informativnih dnevih, ki bosta v petek, 13. in v soboto, 14. februarja 2015

Prlekija-on.net, četrtek, 5. februar 2015 ob 07:21
Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer

Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer

Leto 2015 je ljutomerski občinski svet razglasil za leto filma. In prav v letu obeležitve 110. obletnice prvega filmskega zapisa – dr. Karol Grossmann je leta 1905 kot pionir slovenskega filma posnel prva kratka filma Odhod od maše v Ljutomeru in Sejem v Ljutomeru – so večletna prizadevanja vodstva Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer (GFML), da se v sklopu gimnazijskega programa uvede umetniški oddelek, obrodila sadove. V tem tednu je namreč Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport dalo zeleno luč za uvedbo nove izobraževalne smeri v Ljutomeru – filmske smeri.

GFML si že dlje časa prizadeva za uvedbo novega izobraževalnega programa umetniške smeri. Po dveh zavrnitvah pristojnega ministrstva za uvedbo umetniške gimnazije dramskogledališke smeri so na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport podprli idejo za uvedbo umetniške gimnazije – filmska smer. Ker gre za čisto novo smer umetniške gimnazije, je potrebno predhodno izpolniti vse zakonske in formalne zadeve, da bo program zaživel kot samostojni izobraževalni program. Zato bo GFML dijakom, ki se bodo v prvi letnik vpisali jeseni 2015, ponudila prilagojeno izvedbo gimnazijskega programa, filmske smeri, v okviru že obstoječega izobraževalnega programa. V bodoče se bo ta smer razvila v samostojno smer umetniške gimnazije in ljutomerska gimnazija bo s tem prva srednja šola v Sloveniji, ki bo ponujala tovrstno izobraževanje.

Nov izobraževalni program bo temeljil tako na filmski igri kot filmski produkciji. Dijaki bodo pridobili širok spekter znanj in veščin, ki jih bodo lahko uporabili pri nadaljnjem študiju oziroma poklicu. »Tradicija in dosedanje delo na gimnaziji sta bila tista argumenta, ki sta prepričala ministrstvo. Ljutomer je mesto prvega slovenskega filmskega zapisa, je Grossmannovo mesto, mesto, kjer se vsako leto zgodi najodmevnejši filmski festival na Slovenskem. Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer je že do sedaj skozi različne projekte, izbirne vsebine in učni program med dijaki spodbujala umetniško in medijsko ustvarjanje. Dokaz za to so številni dosežki in izdelki naših dijakov ter zaposlenih, ki si jih lahko ogledate na multimedijskem centru www.gfm-media.si, ki deluje v sklopu šolske spletne strani www.gfml.si. Ljutomer s tem mladim iz severovzhodne Slovenije ponuja nov, inovativen in prilagojen program, ki upošteva potrebe in interese mladih 21. stoletja«, je ob podani zeleni luči s strani pristojnega ministrstva za uvedbo novega programa dejal ravnatelj GFML, Zvonko Kustec.

Mladim bodo novo izobraževalno smer v Ljutomeru predstavili na informativnih dnevih, ki bosta v petek, 13. in v soboto, 14. februarja 2015.


Več v Kultura in izobraževanje