Obudile so staro pozabljeno ljudsko izročilo petja ob svečnici

Pevke vokalne skupine Leščeček prepevale svečniško pesem

Jože Žerdin, petek, 6. februar 2015 ob 08:50
Petje ob svečnici v Veržeju

Petje ob svečnici v Veržeju

V župniji Veržej v Prlekiji so mlade pevke vokalne skupine Leščeček Kulturnega društva Slavko Osterc Veržej, v soboto, 31. januarja, hodile za praznik svečenice in so nosile blagoslovov po hišah. Tako se je ta skupina pevk letos že drugič podala od hiše do hiše, saj so pevke obudile to pozabljeno staro ljudsko izročilo, iz časa 19. stoletja.

V skupini je bilo več pevk, katere so s seboj nosile kip Marije, kajti na svečnico goduje Marija in po dve sveči. Ko so prišle na domačijo so pri vhodnih vratih prižgale sveči in začele peti pesem posvečeno Mariji - »Svečenjski«. Te pesmi, ki so jih pele letos ob svečnici so izbrskale iz starih že pozabljenih pesmaric. Po odpeti pesmi so jim domači podarili dar, večkrat tudi v obliki peciva ali denarja. Petje pesmi je poteklo čez dan in tudi zavleklo se je v pozne večerne ure. Tako v Veržeju temu staremu ljudskemu izročilu pravijo, da je to »svečniško koledovanje«.

Že lani jih je za ta projekt navdušil mladi etnolog Tadej Murkovič iz Male Nedelje. Svečnica je velik cerkveni praznik in je ime dobila po cerkvenem obredu blagoslova sveč, sam praznik pa je spomin na Marijino očiščevanje. Zapele so pesem »Preljuba mati svečenska, rodila si nam Jezusa, Vso ljudstvo naj se veseli in večnega boga časti

Pevke so se tudi ustavile v Salezijanskem zavodu Marianum v Veržeju, kjer so jih veržejski salezijanci sprejeli z odprtimi rokami in zapele so jim tudi svečenjsko pesem. Ob koncu je tudi nastala skupinska fotografija pevk iz Veržeja.


Več v Kultura in izobraževanje