Miklošičeva nagrada za Ljutomerski oktet

Občina Ljutomer je ob slovenskem kulturnem prazniku pripravila prireditev s podelitvijo Miklošičeve nagrade in priznanj

Prlekija-on.net, sobota, 7. februar 2015 ob 01:10
Nagrado sta prevzela Dušan Prelog in Tihomir Babič

Nagrado sta prevzela Dušan Prelog in Tihomir Babič

Občina Ljutomer je v petek, 6. februarja, ob slovenskem kulturnem prazniku, v Domu kulture Ljutomer pripravila prireditev s podelitvijo Miklošičeve nagrade in priznanj, ki jih je podelila županja Občine Ljutomer, mag. Olga Karba.

Miklošičevo nagrado za leto 2015 je prejel Ljutomerski oktet Kulturnega društva Ivan Kaučič Ljutomer ob 50-letnici neprekinjenega delovanja, priznanja pa Jožef Nemec iz Sp. Kamenščaka za dolgoletno uspešno delovanje v pihalnih orkestrih, Anita Sovič s Cvena za uspešno delovanje na področju ljubiteljske kulture ter Slavica Kolbl za delovanje na področju foklorne dejavnosti. Slavica je priznanje prejela posthumno.

Slavnostni govornik na prireditvi je bil pisatelj Vlado Žabot, kulturni program »Naj sonce poljubi dan (Kdo smo?)« je izvedla Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer. Nastopili so Mladi Pomurci, vokalna skupina, ki jo sestavljajo Iztok Dolamič, Tamara Duh, Mitja Kolarič in David Duh. Michelle Tivadar in Žiga Šendlinger sta izvedla interpretacijo odlomka Svete poroke Vlada Žabota, nastopila je tudi plesna skupina GFML, ki jo sestavljajo Sara Seršen, Natalia Lončar, Rebeka Dokl, Lina Kokol in Veronika Bukvič. V okviru gledališke šole pa so pripravili literarno-gledališko odstiranje verzov od Franceta Prešerna do Edvarda Kocbeka, Ivana Minattija, Toneta Pavčka, Janeza Menarta, Monike Čuš in Ferija Lainščka. Nastopili so Sara Horvat, Mojca Jevšek, Kaja Mujdrica, Ajda Lukman, Ana Ropič, Gašper Lovrec, Melani Vengust, Katarina Vrzel in Urška Subašič. Mentorice predstave so Irena Štuhec, Klaudija Tivadar in igralka Dunja Zupanec. Sceno je pripravila Tanja Trajbarič Lopert, program pa je povezoval Saša Pergar.

Na proslavi je zapel tudi Ljutomerski oktet v sestavi sedanjih in nekdanjih članov, zapeli pa so pesem Lotmerk mesto starodavno, ki ji lahko prisluhnete tudi v spodnjem videu.

Po proslavi je sledila še pogostitev.

Miklošičevo nagrado za leto 2015 je prejel Ljutomerski oktet Kulturnega društva Ivan Kaučič Ljutomer za 50 let neprekinjenega uspešnega delovanja in negovanja pevske tradicije ter promocije Prlekije doma in po svetu. Višina nagrade znaša eno povprečno plačo Republike Slovenije za preteklo leto.

Ljutomerski oktet letos praznuje 50-letnico delovanja, saj neprekinjeno deluje že od leta 1965. Do leta 1972 je oktet vodil prof. Ivan Vrbančič, nato ga je do jubilejnega koncerta ob 45-letnici vodil Mirko Prelog, ko je vodstvo predal svojemu sinu Dušanu Prelogu. V pomlajeni sestavi člani okteta nadaljujejo izjemno kulturno poslanstvo okteta v Ljutomeru, po Sloveniji in tudi izven meja naše domovine. Skrbno negujejo tradicijo poustvarjanja slovenske ljudske in umetne pesmi, posegajo pa tudi po ostalih zvrsteh vokalne glasbe: od renesanse in romantike, preko spirituala in vokalnega jazza, vse do najsodobnejših del domače in tuje zborovske literature. Repertoar glasbe so razširili tudi na slovenske napitnice in podoknice ter duhovno   glasbo. Skupno repertoar okteta zajema že preko 100 skladb različnih zvrsti zborovske glasbe. Velik poudarek pa dajejo tudi izpopolnjevanju vokalne tehnike in zlitju posameznih glasov. Do danes so gostovali  v Srbiji, na Češkem, v Avstriji na Dunaju in v Celovcu, v Nemčiji in po večjih slovenskih mestih.

Predlagatelji: Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, Območna izpostava Ljutomer
Svet Območne izpostave Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti, Ljutomer
Kulturno društvo Ivan Kaučič Ljutomer
Kulturno društvo Orfej Ljutomer
Oktet Arion
Društvo upokojencev Ljutomer

Miklošičevo priznanje za leto 2015 je prejel Jožef Nemec iz Sp. Kamenščaka za več kot 55-letno uspešno  delovanje v pihalnih orkestrih v Ljutomeru in širše.

Nemec Jožef je rojen 12.03.1931 v Žižkih. Končal je srednjo ekonomsko šolo in pridobil poklic ekonomista. Uspešno je končal tudi Glasbeno šolo v Ljutomeru, ki mu je dala potrebno znanje za igranje roga. Že med obiskovanjem glasbene šole je bil vključen v Pihalni orkester Ljutomer, kasneje je deloval pri Pihalnem orkestru KUD Ivan Kaučič in obmejnem simfoničnem orkestru. 55 let svojega življenja je povezan z glasbo, katero je vzel kot sopotnico svojega življenja. V Prleško godbo Društva upokojencev Ljutomer pa je vključen od leta 1998. Z godbo nastopa na mnogih  prireditvah, ne samo v Občini Ljutomer, ampak tudi izven. Sodeluje tudi pri rogistih. Glasbeniki ga cenijo kot natančno in zanesljivo osebo. Glasba mu predstavlja izjemen užitek in daje zadovoljstvo. S svojo strokovnostjo, marljivostjo in osebnim značajem pozitivno vpliva na ostale mlajše godbenike v Prleški godbi Društva upokojencev Ljutomer.

Predlagatelji: Društvo upokojencev Ljutomer
Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, Območna izpostava Ljutomer

Miklošičevo priznanje za leto 2015 je prejela Anita Sovič s Cvena za tvorno in uspešno delovanje na področju ljubiteljske kulture.

Anita Sovič je bila rojena 7.8.1963. Po izobrazbi je gimnazijska maturantka, zaposlena v podjetju VALD d.o.o., kot poslovna sekretarka in knjigovodkinja.
Že preko 30 let je aktivna članica Kulturnega društva Cven. Njeni najbolj priljubljeni veji ljubiteljske kulture sta folklora in petje. Anita je izvrstna folklornica, ki je svoje znanje prenesla tudi mlajšim generacijam. V Mešanem pevskem zboru že od leta 1994 deluje kot pevka, do nedavnega pa je opravljala tudi funkcijo organizacijskega vodje. Tudi kot tajnica Kulturnega društva Cven veliko pripomore k delovanju društva in ohranjanju ljudskega izročila. Še posebej pa se ceni in upošteva njeno požrtvovalno delo pri organizaciji številnih prireditev.

Predlagatelji: Kulturno društvo Cven
Krajevna skupnost Cven

Miklošičevo priznanje za leto 2015 je posthumno prejela Slavica Kolbl za delovanje na področju foklorne dejavnosti.

Slavica Kolbl je pustila velik pečat na kulturnem področju v Krajevni skupnosti Krištanci, Šalinci, Grlava. Prav na njeno pobudo sta bili novembra 2009 v sklopu tamkajšnjega kulturnega društva ustanovljeni odrasla in  otroška folklorna skupina. Odrasla folklorna skupina je po nekaj vajah prenehala delovati, okrepilo pa se je delovanje otroke folklorne skupine, katere vodja oz. mentorica je bila prav Slavica Kolbl. Skupina se je udeleževala državnih revij in srečanj otroških folklornih skupin, največji uspeh pa zabeležila maja 2012, ko je s spletom Prvi cüg na Grlavi na državni reviji ljudskih pesmi, plesov in običajev v Rogaški Slatini prejela srebrno priznanje. Kolblova se je pri iskanju primernih spletov plesov in pesmi za nastope vedno spominjala različnih dogodkov, iger in načina življenja ljudi z obeh bregov reke Mure, na nastopih pa so otroško folklorno skupino vedno spremljala tudi ljudska glasbila.

Predlagatelj: Svet krajevne skupnosti Krištanci, Šalinci, Grlava


Več v Kultura in izobraževanje