Jubilejno 55. Kurentovanje na Ptuju se je pričelo s predajo oblasti

Predaji oblasti je kot že v navadi sledila etnografska povorka, kjer so svoje obredje prikazali avtohtoni pustni liki s ptujskega območja, Slovenije in tujine

Prlekija-on.net, sobota, 7. februar 2015 ob 15:12
Etno povorka, foto: Foto Langerholc

Etno povorka, foto: Foto Langerholc

V soboto, 7. februarja, točno ob 11. uri, se je na Ptuju s predajo oblasti župana Mirana Senčarja karnevalskemu princu Rajku Jurgecu Bertoldu Draneškemu tudi uradno pričelo jubilejno 55. Kurentovanje, ki bo v naslednjih desetih dneh, do pepelnične srede, ponovno osrednje pustno mesto v Sloveniji.

Predaji oblasti je kot že v navadi sledila etnografska povorka, kjer so svoje obredje prikazali avtohtoni pustni liki s ptujskega območja, Slovenije in tujine. Letos se je etnografske povorke udeležilo kar 1.700 nastopajočih iz osmih držav: Avstrije, Belgije, Bolivije, Grčije, Hrvaške, Makedonije, Romunije in Slovenije. Povorko si je danes na ptujskih ulicah in trgih ogledalo okrog 5.000 obiskovalcev.

Na skupno več kot 100 prireditvah javnega pomena v prihodnjih dneh organizatorji Kurentovanja 2015 pričakujejo kar 10.000 maskiranih udeležencev iz okoli 15 držav in vsaj 100.000 obiskovalcev od blizu in daleč.

Že od jutra je ob dogajanju na mestnih ulicah in trgih potekala tudi dobrodelna »obarjada« na dvorišču Ptujske kleti. Zbrane tekmovalne skupine so se pomerile v kuhanju obare, številni obiskovalci pa so jo tudi pokušali. Lions klub Ptuj je tradicionalno karnevalsko kulinarično prireditev organiziral že desetič. Gre za družabno in dobrodelno akcijo, v kateri se skupine lokalnih gospodarstvenikov, politikov in ostalih Ptujčanov med seboj pomerijo v kuhanju najboljše obare, izkupiček pa gre v dobrodelne namene.

Z nedeljo se na Ptuju pričenjajo večerni prikazi etnografskih likov, ki bodo zasedali prostor pred Mestno hišo in na glavnem prizorišču ptujski pustni tržnici vsak dan, od 17. ure dalje. Prikazom etnografskih likov vsak večer na pustni tržnici sledi še etno pop rock festival z brezplačnim vstopom.

Naslednja organizirana povorka je hkrati novost letošnjega kurentovanja, gre za večerno tematsko povorko, ki bo organizirano potekala v starem mestnem jedru v petek, 13. februarja, ob 19. uri, z zaključkom na tržnici.  Povorke se bodo lahko udeležili prav vsi – organizirane skupine ali posamezniki, najboljše maske bodo tudi bogato nagrajene. Letos je izbrana tema zombiji.


Več v Družabno