»Moteči, nevidni in travmatizirani učenci«

Seminar Društva katoliških pedagogov Slovenije

Nuša Novak, nedelja, 8. februar 2015 ob 09:46
Seminar Društva katoliških pedagogov Slovenije

Seminar Društva katoliških pedagogov Slovenije

V soboto, 31. januarja, je v župnijski dvorani Janeza Pavla Velikega v Ljutomeru, potekal strokovni seminar z naslovom Moteči, nevidni in travmatizirani učenci. Potekal je v organizaciji Društva katoliških pedagogov Slovenije (DKPS) in Območne skupnosti Ljutomer, pod vodstvom Milene Rakuša.

DKPS si že vrsto let uspešno prizadeva za delitev vrednot in sledenje pedagoškemu klicu, pomoč pri osebnostni rasti, povezovanju ljudi, njihovega znanja, izkušenj in moči ter si prizadeva za strokovno izpopolnjevanje.

Seminarja se je udeležilo več kot 32 slušateljev iz vrst učiteljev, specialnih pedagogov vzgojiteljev in socialnih delavcev. Izvajala ga je Julija Pelc, univ. dipl. psih., specialistka za psihološko svetovanje in družinska terapevtka. Predavateljica Julija Pelc, je izkušena specialistka na svojem področju, ima ogromno znanja in veščin. Njena razlaga temelji na podlagi bogatih delovnih izkušenj in slušateljem zagotovo ostane v dolgotrajnem spominu, predvsem pa služi kot pomoč in oporo pri strokovnem delu.

V preteklosti so podobne seminarje v Ljutomeru že izvajali in so se izkazali za resnično dobro prakso. Odziv je bil vedno izjemno pozitiven, seminarji pa dobro obiskani. Prej so se odzivali predvsem pedagogi iz okoliških šol, sedaj pa že tudi iz Prekmurja, sama vsebina seminarja pa je aktualna tudi za socialne delavce, ki delajo na področju dela z družino, mladimi in otroci, zato se jih je na povabilo na seminar odzvalo kar nekaj.

V svoji obširni razlagi je predavateljica poudarila, da tisto, kar učenec prinaša s seboj v svojem intimnem psihološkem svetu, pomembno vpliva na odnos z ostalimi učenci in učitelji. Odgovornost za odnos pa je vselej na strani odraslega/učitelja, s tem pa tudi iskanje načinov, ki bodo otroka lahko opogumili in mu dali notranjo moč, da bo kljub slabim izkušnjam uspel napredovati v srečnejšega posameznika.

Predsednica območne skupnosti Ljutomer, Milena Rakuša, se iskreno zahvaljuje župniji Ljutomer pod vodstvom župnika in dekana Andreja Zrima, za prostore in pomoč pri organizaciji, drugim članom OS Ljutomer in pridnim gospodinjam, ki so pomagale, da so udeležence seminarja lahko pogostili z domačimi dobrotami. Zahvala gre tudi vodstvom šol in ostalih zavodov, predvsem za posluh in podporo, kar pomeni pozitivno motivacijo za organizacijo podobnih dogodkov tudi v prihodnje.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje