Zimski planinski pohod od Ljutomera na Jeruzalem

Dan je bil kot nalašč primeren za zimski pohod, kajti griči nad preško prestolnico Ljutomerom so bili pokriti s snegom

Jože Žerdin, ponedeljek, 9. februar 2015 ob 14:16
Zimski pohod na Jeruzalem

Zimski pohod na Jeruzalem

Planinsko društvo Ljutomer je v soboto, 7. februarja, pripravilo tradicionalni zimski - Prešernov pohod, ki je posvečen največjemu slovenskemu pesniku Francetu Prešernu. Dan je bil kot nalašč primeren za zimski pohod, kajti griči nad preško prestolnico Ljutomerom so bili pokriti s snegom.

Prešernov planinski pohod na slikoviti Jeruzalem je bila izhodiščna točka od Glavnega trga v mestu Ljutomer, kjer so se pohodniki pomurskih planinskih društev in od drugod ter drugi ljubitelji narave zbrali in v planinski opremi začeli nekaj kilometrsko planinsko pot. Pisano druščino planincev, pohodnikov in ljubiteljev narave je pot vodila po cestah, kolovozih, gozdovih, med slikovitimi prleškimi vinogradi, kjer so uživali v prijetnem zraku in neokrnjeni naravi. Med potjo so si med drugim ogledali vse kulturne in druge zanimivosti, ki jih ponuja mesto Ljutomer in Jeruzalem z okolico.

Prešernov planinski pohod je bil namenjen kulturi, zato so si tudi ogledali rojstno hišo Frana Miklošiča v Radomerščaku in druge kulturne zanimivosti, ki jih ponuja ta del Prlekije. Za nekaj časa so se tudi ustavili na Jeruzalemu, si ogledali tamkajšnjo cerkev in druge znamenitosti, kajti od tukaj je bil za pohodnike lep zimski pogled daleč naokrog. Pot jih je tudi vodila med slikovitimi vinogradi, mimo številnih vinskih zidanic.

Ob koncu pohoda jih je pot še vodila mimo ribnikov v Podgradju, nazaj v Ljutomer, kjer so Prešernov pohod tudi sklenili z željo, da se drugo leto spet vidijo na Prešernovem pohodu, kar je za pohodnike nekaj lepega, doživetega in nepozabnega.

Idilična zasnežena narava je torej ponujala svoje naravne in druga danosti in pohodniki so ta pohod vzeli za svojega.


Več v Družabno