Praznični popoldan v Občini Rogašovci

Bogat kulturni program - Priznanje kolektivu Podružnične osnovne šole Pertoča – Mojca Partljič kot natakarica Pepca

Filip Matko, torek, 10. februar 2015 ob 12:12
Kulturna prireditev v Rogašovcih

Kulturna prireditev v Rogašovcih

V osrednji kulturni dvorani na Trgu svetega Jurija, v središču Občine Rogašovci, se je v nedeljo, 8. februarja, na sam slovenski kulturni praznik številno občinstvo spomnilo največjega slovenskega poeta, dr. Franceta Prešerna.

Nekaj po 15. uri je Mladinski pevski zbor domače Osnovne šole Sveti Jurij, pod vodstvom zborovodkinje Mateje Klement, zapel Prešernovo Zdravljico, himno naše države Slovenije, zatem pa so vsi prisluhnili Prešernovi pesmi Vrba, ki jo je deklamirala učenka Janja Hajdinjak. Sledil je slovesni nagovor ob prazniku, ki ga je pripravil (tako kot program tokratne prireditve) in izvedel učitelj slovenščine Nino Gumilar. Iz njegovega nagovora, kjer je v samem začetku navedel del 39. člena slovenske ustave, ki govori o temeljnih človekovih pravicah in svoboščinah, povzemamo njegova vprašanja za današnji čas: »...Dogodki, ki so v zadnjem času pretresali Evropo, Francijo in nenazadanje tudi nas, so nam dali misliti o najpomembnejšem temelju demokratične družbe: o svobodi govora in izražanja. Ali to pomeni, da svobodno izražanje res postaja vse bolj ogroženo ? Bi mar to lahko pomenilo, da se del družbe in z njo kulture pod pritiskom mora prilagajati drugi ? In kje so potem večstoletne težnje naših prednikov, ki so na tak ali drugačen način ustvarjali za nas in nam postavljali temelje ?...« Pri tem ni pozabil na še kako pomembno misel poeta Franceta Prešerna v eni izmed pesmi: »Slovensko ljulko bomo rešetali, hranili dobro zrno inkar zmanjka, iz svojih bomo to možgan dodali.«

Bogat kulturni program se je nadaljeval z nastopi učenk in učencev: Žiga Mekiš Recek je zaigral na violino, učenci 6. a (Sanja Buček, Nejc Hanc in Saša Kolar) so nazorno predstavili Prešernovo pesem Apel in čevljar, učenka Marina Makovec je ob pisanju za pisalno mizo recitirala besedilo Pišem, a na klavirju jo je ob tem spremljal učenec Žiga Mekiš Recek. V nadaljevanju kulturnega programa je zapel Mladinski pevski zbor OŠ Sveti Jurij, na blok flavto je zaigrala učenka Podružnične osnovne šole Pertoča Teja Bertalanič, ki jo je na klavirju spremljala učiteljica Mateja Klement. Sledila je podelitev občinskega priznanja za dosežke na kulturnem področju, ki jo je Občina Rogašovci tokrat namenila kolektivu Podružnične osnovne šole Pertoča in tamkajšnjega vrtca. Občinsko priznanje je predstavnici imenovanega kolektiva, Suzani Ficko Matko, izročil župan Občine Rogašovci Edvard Mihalič.

V drugem delu nedeljskega popoldanskega kulturnega programa pa je z monokomedijo Toneta Partljiča »Natakarica Pepca« nastopila kar hčera imenovanega avtorja mnogih humornih del, dramska igralka Mojca Partljič. Občinstvo se je ob njenem nastopu iskreno nasmejalo in zabavalo, ko je iz pripovedi »zaživel« spomin na minule čase obdobja delavskega samoupravljanja, še zlasti v obdravski metropoli - Mariboru. Vseeno pa ni zbledel opomin iz nagovora z začetka nedeljske kulturne prireditve, ki je bil nekakšen moto vsega: »Povedati, kar je bilo žepovedano in prepričati ljudi, da to slišijo prvič, v tem je veščina pisanja !«


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje