Odprtje novih prostorov Knjižnice Franca Ksavra Meška Ormož

Knjižnica se je zaradi prostorske omejenosti v ormoškem gradu, še bolj pa zaradi same varnosti grajskih soban preselila v nove, svetle prostore nekdanjega ormoškega vrtca

Prlekija-on.net, sreda, 11. februar 2015 ob 14:04
Trak je prerezala starosta ormoške knjižnice, Nežka Vaupotič, foto: Marjan Dovečar

Trak je prerezala starosta ormoške knjižnice, Nežka Vaupotič, foto: Marjan Dovečar

Slovenski kulturni praznik je bil letos v Ormožu zaznamovan na nadvse veličasten način. V petek, 6. februarja,  je potekala slovesna otvoritev novih prostorov Knjižnice Franca Ksavra Meška Ormož.

Knjižnica se je zaradi prostorske omejenosti v ormoškem gradu, še bolj pa zaradi same varnosti grajskih soban preselila v nove, svetle prostore nekdanjega ormoškega vrtca v Žigrovi 6 b.

Projekt ureditve novih prostorov so finančno omogočile vse tri občine ustanoviteljice knjižnice, občina Ormož, občina Središče ob Dravi in občina Sveti Tomaž, s podporo sredstev Evropskega kohezijskega sklada.

Ideja o prenovi prostorov nekdanjega vrtca za potrebe knjižnice se je porodila šele pred slabimi tremi leti. Konec leta 2012 je bil izdelan projekt energetske sanacije objekta in prijava projekta na razpis Ministrstva za infrastrukturo. Obnova objekta se je pričela konec lanske pomladi in se zaključila jeseni, konec novembra pa se je objekt začel tudi ogrevati. Sama selitev knjižničnega gradiva in pohištva se je pričela 5. januarja in se je zaključila v dobrih 10-ih dneh. Zaposleni so projekt preselitve knjižnične zbirke in pohištva izvedli s pomočjo Gasilske zveze Ormož z društvi, s ptujskimi knjižničarji, prostovoljci iz vrst uporabnikov knjižnice in drugimi.

Povabljene slovesnega odprtja so nagovorili župan Občine Ormož, Alojz Sok, župan Središča ob Dravi, Jurij Borko, župan Občine Sveti Tomaž, Mirko Cvetko in direktorica knjižnice Milica Šavora. Posebna gostja je bila Nežka Vaupotič, starosta ormoške knjižnice, ki ji je pripadala čast, da je prerezala slavnostni trak.

Slovesnost odprtja novih prostorov knjižnice je s svojim glasbenim programom popestril saksofonist, Oto Vrhovnik, redni profesor na Univerzi za glasbo na Dunaju.

V novih sodobnih prostorih si bodo zaposleni še naprej prizadevali, da bi bila ormoška knjižnica prostor, kjer bodo uporabniki z veseljem preživljali svoj prosti čas, se družili in uživali ob kulturnih dogodkih ter širili svoja znanja in ideje.


Več v Kultura in izobraževanje