Kurentovi zvonci so zapeli v Veržeju

Občino Veržej so obiskali kurenti iz Ptuja, ki so se ustavili v središču vasi Veržej

Jože Žerdin, petek, 13. februar 2015 ob 16:39
Kurenti v Veržeju

Kurenti v Veržeju

Smo v času pusta, ko se na Ptuju odvija že 55. Kurentovanje. Da bi ljudje lik kurenta iz Dravskega polja še bolj spoznali in začutili pridih kurentovanja so v petek, 13. februarja, občino Veržej obiskali kurenti iz Ptuja, ki so se ustavili v središču vasi Veržej. Petkov dopoldne je bil torej v znamenju »kurentovanja v Veržeju«, pri čemer so se kurentovi zvonci (vsak kurent jih na sebi nosi po pet) slišali po Veržeju in njeni okolici.

Kurenti so na obisku nabirali robčke od obiskovalcev, kajti pravijo, da kateri kurent ima več zbranih robčkov je bil bogat. Kurente pa so tokrat spremljali etnografsko društvo Pobreški pokači, iz Vidma pri Ptuju, ki so z biči pokali in pokazali tradicijo pokačev na Dravskem polju. Občino Veržej je obiskala skupina kurenti etno 2015, v skupni je bilo več kurentov. Pokači so v Veržeju preganjali zimo in prinašajo željo po dobri letini, tudi kurenti odganjajo zimo in v deželo privabljajo pomlad, ohranjajo kulturno dediščino in ljudem prinašajo dobro voljo.

Skupina kurentov iz Ptuja, ki je obiskala Veržej letos deluje na novo in so vključeni v Zvezo kurentov Slovenije. Vsi kurenti so že z dolgoletno tradicijo, večino so doma iz Ptuja in okolice, kajti kurentova tradicija je na Ptuju in njeni okolici že vrsto let uveljavljena, kot pustni lik in se prenaša iz roda v rod. Vodja skupine kurentov je Darin Repič.

Kurenti na svoj »skok« hodijo po Prlekiji že nekaj let. V Veržej so prinesli dobrodošlico in vabilo na 55. Kurentovanje - karnevala na Ptuju. V Veržeju so jih obiskovalci v središču vasi lepo sprejeli in bili navdušeni nad njihovim nastopom, med njimi so si kurente ogledali tudi najmlajši. Kurente iz Ptuja pa je sprejel tudi župan občine Veržej Slavko Petovar, ki jim je v spomin podaril priložnostno darilo.


Več v Družabno