Ulice Ptuja zavzeli pustni zombiji

Okrog 1.000 obiskovalcev se je zabavalo ob predstavitvi zombijev

Prlekija-on.net, sobota, 14. februar 2015 ob 09:48
Zombi pustna povorka, foto: Črtomir Goznik

Zombi pustna povorka, foto: Črtomir Goznik

V petek je prvič v zgodovini kurentovanja ptujske ulice in trge zasedla večerna tematska povorka. Okrog 1.000 obiskovalcev se je zabavalo ob predstavitvi zombijev, ki so se na pot do osrednjega prizorišča ptujske pustne tržnice, podali izpred Furstove hiše. Najboljšim zombijem so bile podeljene tudi nagrade: najlepši zombi je domov odnesel prenosni računalnik v vrednosti 1.100 evrov, 15 najzanimivejših zombijev so razveselili z celodnevnimi vstopi v termalni park Term Ptuj, 5 najbolj srečnih zombijev bo s Turistično agencijo Majolka potovalo v Gardaland, vinogradištvo Turčan je podelilo 20, 15 in 10 degustacij v vinski kleti, Hypo Alpe Adria Bank praktične nagrade, podeljenih pa je bilo tudi nekaj striženj v frizerskem salonu.

V soboto sicer na Ptuju poteka Pustni mestni korzo. Kurentovanje 2013 je obeležilo 140. obletnico prvega  mestnega pustnega korza/povorke na Ptuju. Takrat so prvič tudi organizirali novo prireditev »Mestni pustni korzo«, ki na pustno soboto povede Prince karnevalov in urbane pustne maske po ulicah in trgih, z zaključkom na pustni tržnici. »Pustni korzo« bo v soboto zasedel ulice in trge Ptuja ob 11. uri.

Mednarodni KarnevalFest na pustno nedeljo ostaja največji prikaz pustnih likov - njihovih obredij in karnevalskih mask s ptujskega območja, Slovenije in tujine. Letos se bo na Karnevalfestu v nedeljo ob 13-ih predstavilo okrog 2.700 mask v 80-ih skupinah (od tega 24 skupin kurentov ter 16 mednarodnih skupin iz 9 držav – Belgije, Bolgarije, Makedonije, Hrvaške, Srbije, Francije, Nemčije, Slovaške in Senegala).

Da bo obiskovalcem povorke omogočen tesnejši stik z nastopajočimi, bodo letos prvič po povorki določeni etnografski liki ostali v mestu, pred lokali in na trgih ter s tem še bogatili dogajanje karnevalskega dne, pred Mestnim gledališčem Ptuj bo postavljena tudi foto-točka, kjer se bo moč fotografirati s kurenti.


Več v Družabno