Slovenija na petem mestu v Evropi po porabi alkohola na leto

Podatki kažejo, da se dobra četrtina moških in 16 odstotkov žensk v starosti od 25 do 64 let opija enkrat do trikrat mesečno ali pogosteje

Prlekija-on.net, sobota, 14. februar 2015 ob 10:05
Nacionalna konferenca o alkoholni politiki

Nacionalna konferenca o alkoholni politiki

Pred kratkim se je v Ljubljani v organizaciji Ministrstva za zdravje in Nacionalnega inštituta za javno zdravje ter World Health Organization odvijala tretja nacionalna konferenca o alkoholni politiki z osrednjim nazivom »Zmanjšajmo breme alkohola v Sloveniji!«

Na dogodku so posredovali znanje ne samo slovenski strokovnjaki in pomembni akterji na tem področju, temveč tudi tuji. Sodelovali so predstavniki Ministrstva za zdravje, Nacionalnega inštituta za javno zdravje, Urada Svetovne zdravstvene organizacije, Slovenija, Slovenske oglaševalske zbornice, Ministrstva za finance, Policija, Tržni inšpektorat Republike Slovenije, Obrtniško-podjetniške zbornice Slovenije, pa tudi predstavniki Centra za socialno delo, zdravstva, Inštituta Utrip, Tehničnega šolskega centra Maribor, Drogart. Iz tujine pa predstavnik Evropske komisije (Generalni direktorat za zdravje in varstvo potrošnikov), Svetovne zdravstvene organizacije, Evropske zveze za alkoholno politiko ali Eurocare, Inštituta za tehnologijo (Dublin), Nizozemskega inštituta za alkoholno politiko (STAP) in Škotske iniciative za zdravje na področju alkohola (SHAAP).

Bistvene ugotovitve so, da se Slovenija uvršča na peto mesto v Evropi po porabi alkohola na leto. Podatki kažejo, da se dobra četrtina moških in 16 odstotkov žensk v starosti od 25 do 64 let opija enkrat do trikrat mesečno ali pogosteje, in tako ogroža svojo lastno varnost in zdravje ter veča verjetnost za socialne, zdravstvene in druge posledice zaradi pitja alkohola. Poleg tega pa, v nasprotju s splošno razširjenim mišljenjem, ni varne količine alkohola, ki bi jo lahko zaužili. Stroški zaradi pitja alkohola in z njimi povezanih posledic zajemajo ne samo 241,7 milijona evrov (v letu 2011), temveč tudi trpljenje in negativne posledice na predvsem bližnjih osebah, ki so v stiku z osebo, ki ima težave povezane s pitjem alkohola, pa tudi drugih (na primer v povezavi z nesrečami).

Pomembno se zdi predvsem povezovanje različnih okolij in akterjev, tako iz mednarodne, nacionalne kot tudi lokalne oziroma regionalne ravni-Ministrstva za zdravje, Nacionalnega inštituta za javno zdravje, policije, sodišč, centrov za socialno delo, zdravstvenih domov, Zavoda RS za zaposlovanje in Uradov za delo, medijev, industrije, lokalnih skupnostih in seveda nenazadnje tudi mladinskih in drugih nevladnih organizacij.

Dvodnevnega srečanja sta se udeležila tudi predstavnika Mladinskega centra Prlekije-Pokrajinskega centra NVO, socialnega podjetja in sicer Nina Stegmüller, ljutomerska občinska svetnica, voditeljica programsko-projektnega tima v mladinskem centru in predsednica Mladinskega sveta Ljutomer ter Marko Šalamon, moderator-animator v mladinskem centru. V prleškem mladinskem centru že dve leti izvajajo projekt Alkohol, SOS!, ki ga sofinancira Ministrstvo za zdravje. Že v marcu bosta pomembnejše izsledke iz nacionalne konference prenesla tudi v Pomurje, saj se bo v prostorih centra odvijala predstavitev tega strokovnega srečanja oziroma konference ter posredovale ustrezne pobude lokalnim skupnostim v Pomurju in mejnih občinah Podravja. V samem centru pa že sedaj obstaja poseben kotiček Alkohol, SOS kjer je na razpolago različna literatura, ki obravnava omenjeno problematiko, vsem pomoči željnim pa preko redne vsakodnevne informativno – svetovalne dejavnosti nudijo informacije in pomoč z omenjenega področja. Dejavnost kot prostovoljka vodi in usklajuje magistrica psihologije.


Več v Slovenija