»Čudna prikazen« sredi razklanega debla

Nenavadno odkritje Pulkovih iz Dolgih njiv v Slovenskih goricah

Branko Košti, torek, 17. februar 2015 ob 17:29
Kar veliko zanimivih odkritij in izumov, ki so spremenili človeško življenje, je človek iznašel po naključju. In tudi v Dolgih njivah, vasici pri Voličini v občini Lenart v Slovenskih goricah, se je pred dnevi odkrila zanimivost, ki bi nikoli ne bi zagledala luč svetla, če temu ne bi botrovalo naključje. Ko sta domačina Pulkova, na posesti gospodarita Štefka in Marjan, v gozdu podirala drva za kurjavo, se je drevo bukve ob padcu, zaradi rasti v rogovilo, razklalo na dvoje. Nemalo sta bila presenečena, ko sta v sredini debla zagledala nekak monogram v obliki srca v katerem sta bili izpisani črki M + J s križcem v sredini, kar bi naj pomenilo inicialki imen. Pulkovim se je zdela »najdba« zanimiva, zato so jo ohranili. Sedaj si jo mnogi ogledujejo, saj je dejansko nenavadna zanimivost.

Prav »monogram« sredi debla je zanimiv in popolna uganka. Le ugibamo lahko kako bi to nastalo. "Kmetujemo na mali kmetiji. Redimo le nekaj govedi in prašiče za domačo potrebo. Kakor večina kmetij imamo tudi mi gozd, ki je bil ob posesti pomemben zato, ker smo v njem »grabljali« listje za »nastilj« živini. Danes tega ne počnemo več. Še bolj pomembno je bilo, da smo imeli svoj les za kurjavo, ter tudi za potrebe gradnje. Navada je, da les za kurjavo pripravljamo v naprej, da se posuši. Tako smo tudi lani podirali drevje, ki nam ga je »odkazal« - označil gozdar,  za kurjavo. Med drevesi je bila tudi bukev, ki je rasla na robu gozda v dve rogovili ali debli. Prav zato se je ob padcu na greben ob gozdu preklala na dvoje. Pri tem pa se je prikazalo to nenavadno znamenje. Zanesljivo ga je ustvarila človeška roka. Vsem se najbolj čudno zdi, kako je lahko nastalo znamenje sredi debla. Nekateri si razlagajo, da je bilo na mlado deblo vrezano le majhno znamenje, ki se je z rastjo debla večalo in s pomočjo »kambisa« pokrilo vrezano znamenje", nam je o svoji najdbi razlagal gospodar Marjan Pulko, ki je sodeloval pri podiranju nenavadnega drevesa.

Ker se Pulkovi sicer grejejo z drvmi, bo gotovo tudi ta zanimivost zgorela v peči, kot priča, da ne gre za »lovsko...« pa bodo za vse večne čase, ostale fotografije.


Več v Zanimivosti