Dovoz do OŠ Ivana Cankarja Ljutomer v določenih urah prepovedan za vsa motorna vozila

Kdaj se motorna vozila lahko zapeljejo do OŠ in kdaj ne, je tudi jasno označeno

Prlekija-on.net, četrtek, 19. februar 2015 ob 17:121
Prometni znak II-18 z dopolnilno tablo

Prometni znak II-18 z dopolnilno tablo

Na nas se je v preteklih dneh obrnilo nekaj občanov in občank, ki so spraševali, kako je glede dovoza do OŠ Ivana Cankarja Ljutomer po Cankarjevi cesti, ki se je nedavno uredila oz. se še ureja. Zadeva se je komentirala tudi na našem forumu.

Občani so se predvsem spraševali, če se lahko otroke zjutraj vozi po tej cesti v šolo, saj naj bi jih redarji ustavljali in niso smeli dalje, nekatere tudi med osmo in deveto uro zjutraj.

Glede navedene zadeve smo se obrnili na Občino Ljutomer, kjer nam je odgovor podala strokovna služba: "Na Cankarjevi cesti v Ljutomeru je postavljen prometni znak II-18 – prepovedan promet za vsa motorna vozila. Znaku je dodana dopolnilna tabla, kjer piše: »V času od ponedeljka do petka med 6:45 in 7:30, ter med 13:00 in 14;00. Dovoljeno za stanovalce«. Naveden znak pomeni, da v času, ki je označen, ni dovoljen promet z motornimi vozili po Cankarjevi cesti. Promet je dovoljen le za stanovalce. Redarji so kršitelje ustavljali v času, ki je naveden na znaku, jih opozarjali na znak in usmerjali na bližnje parkirišče. Nikakor pa jih redarji niso ustavljali med 8. in 9. uro."

Pojasnili so nam tudi, da je Cankarjeva cesta še vedno gradbišče, saj dela še niso končana. "Manjka še talna prometna signalizacija, ki bo samo krožišče naredila funkcionalno. Ob tem pa je potrebno poudariti, da je horizontalna prometna signalizacija ustrezno postavljena in jo je zato potrebno upoštevati. Prepoved prometa na tem delu Cankarjeve ceste je bila določena ravno iz razloga, da se ne bi ogrožalo otrok, ki hodijo v šolo. Starši imajo možnost, da avto v krožišču obrnejo in tam odložijo svoje otroke, ki lahko varno pridejo do šolskih vrat. Za starše otrok nižjih razredov pa je bilo zgrajeno parkirišče na katerem lahko pustijo avto in otroke pospremijo neposredno do šole", so nam ob tem še pojasnili.

Preverili še smo, kako je dovoz označen s prometno signalizacijo. Pri na novo urejenem krožišču tako stoji prometni znak, kjer je navedeno, kdaj se po dovozni poti ni dovoljeno voziti, poleg pa so urejena parkirišča, kjer je možno avto pustiti in otroka pospremiti do šole. To si lahko ogledate tudi na spodnjih fotografijah.


Več v Kultura in izobraževanje