Popoldansko srečanje s kulturo

Pepelnično sredo posvetili spominu na pesnika Prešerna

Filip Matko, petek, 20. februar 2015 ob 09:21
Kulturni popoldan v DOSOR-ju

Kulturni popoldan v DOSOR-ju

Na pepelnično sredo, 18. februarja, so članice in člani literarnega krožka, ki deluje v DOSOR-ju, Domu starejših občanov Radenci, pripravili pravo popoldansko srečanje s kulturo.

V predprostoru domske knjižnice je nekaj po 16. uri zapela slovensko himno Radmila Radojević, vodja literarnega krožka Bea Baboš Logar pa je za tem govorila o kulturi, ki je skozi vso zgodovino, tudi najtežje trenutke, spremljala Slovenke in Slovence ter jih tudi »hranila« in ohranila. Sledile so recitacije in deklamacije pesmi iz Poezij dr. Franceta Prešerna, ki sta jih predstavili stanovalka DOSOR-ja Brigita Živec in zunanja sodelavka literarnega krožka Vera Slavič, zapele pa so tudi pevke in pevci Kulturnega društva Pevska skupina Vrelec Radenci pod vodstvom Ivice Stolnik.

Drugi del kulturnega popoldneva pa je bil namenjen predstavitvi knjige »Mladost med vojno«, ki jo je lansko jesen v 300 izvodih v samozaložbi izdal 83-letni Prekmurec dr. Lojze Števanec. Odkar se je upokojil, je od leta 2001 do 2014 spisal in dal natisniti že štiri knjige: »Na preži in v pogonu« (2001), »Poslušalec« (2002), »Zgodbe iz ordinacije« (2004) in »Mladost med vojno« (2014). V prvi je spisal zgodbe kot član »zelene bratovščine« - lovcev, kot zdravnik internist je znal zelo skrbno prisluhniti svojim pacientkam in pacientom, zato sta druga in tretja knjiga pravzaprav neke vrste izpovedi pacientov, a za zadnjo knjigo je prisluhnil pripovedovanjem domačinov Občine Tišina o vojnih dogodkih 1941 - 1945 ter dogajanjih takoj po njej. Ima pa knjiga tudi nekaj avtorskih potez, kajti kot devetletni deček je pisec ob začetku 2. svetovne vojne sam bil tudi pastirček.

Ob odsotnosti avtorja sta knjigo »Moja mladost med vojno«, ob branju nekaterih odlomkov iz knjige (Začela se je vojna, Otroci so šli za pastirje, Na Baratovem dvorišču in Grad so oropali), predstavila člana literarnega krožka Darinka Nahtigal in spodaj podpisani, udeleženki z ljutomerskega področja Matilda Slavič in Olga Antič pa sta vmes zapeli oziroma recitirali. Kulturno popoldne v DOSOR-ju so z domačimi napevi lepo »zaokrožili« pevke in pevci Kulturnega društva Pevska skupina Vrelec.


Več v Kultura in izobraževanje