Kar 250 kmetic na 21. srečanju v Radencih

Izpostavili so tudi pomurske kmetije in posameznice, ki so s svojimi izdelki dosegle najvišja priznanja na lanskoletni državni razstavi Dobrote slovenskih kmetij na Ptuju

Branko Košti, ponedeljek, 23. februar 2015 ob 10:03
21. Srečanje kmetic Pomurja

21. Srečanje kmetic Pomurja

Tradicionalno, že 21. Srečanje kmetic Pomurja, so letos gostile kmetice z območja UE Gornja Radgona. Srečanja, ki je, poleg druženja, izmenjave mnenj in izkušenj, namenjeno tudi usposabljanju in izobraževanju, se je v Kongresni dvorani hotela Radin v Radencih, udeležilo 250 kmetic z obeh strani reke Mure.

Tovrstna druženja organizira KGZ Slovenije – KGZ Murska Sobota, vsako leto na območju druge upravne enote. V imenu gostiteljev sta zbrane nagovorila direktor Kmetijske zadruge Radgona Danilo Rihtarič in župan Občine Radenci Janez Rihtarič, v delu srečanja, namenjenega izobraževanju, je Darja Rojec, katera je že večkrat premagala raka, spregovorila na temo: Težke preizkušnje nam dajejo še večjo voljo do življenja. Manjkalo ni seveda niti domačih dobrot izpod rok pridnih pomurskih kmetic.

Na srečanju v Radencih se je znova potrdilo, da so pomurske kmetice zelo izobražene, intelektualne in sploh napredne, ter da že dolgo ne velja več nekdanja trditev, da kmečka ženska sodi za štedilnik, v hlev, na vrt ter za rojevanje otrok. Na tokratnem srečanju so med drugim izpostavili tudi pomurske kmetije in posameznice, ki so s svojimi izdelki dosegle najvišja priznanja na lanskoletni državni razstavi Dobrote slovenskih kmetij na Ptuju in pridobile znake kakovosti. Omenjeni znak kakovosti dobi izdelek, ko trikrat zaporedoma prejme zlato priznanje. In lani je znak kakovosti prejelo sedem pomurskih kmetij oziroma kmetov in kmetic za osem izdelkov, in sicer: Cvetka Šinko Gider iz Rogašovcev za vanilijeve in čokoladne rogljičke, Ernest Štesl iz Gerlincev za orehovo olje, Aleksander Bagar iz Gornjih Petrovcev za Bagijevo domače hladno stiskano orehovo olje, Marija Hren iz Srednje Bistrice za rženi mešani kruh, Sonja Kološa iz Andrejcev za kekse na stroj, Greta Ferencek iz Vučje Gomile za rdeče zelje kot solata tete Grete, in Sidonija Stanič iz Lendave za konzervirano domačo rdečo peso.

Kulturni program na 21. srečanju so pripravile članice društev podeželskih in kmečkih žena in deklet iz upravne enote Gornja Radgona, torej: Društva podeželskih žena Sveti Jurij ob Ščavnici, Društva podeželskih žena Gornja Radgona, Društva kmečkih žena Apače in Društva kmečkih žena in deklet Kapela.


Več v Družabno