Radgonski zdravstveni dom izvaja individualno in skupinsko odvajanje od kajenja

Pomembna je že udeležba na delavnicah!

Branko Košti, ponedeljek, 23. februar 2015 ob 13:10
V okviru vse pogostejših preventivnih dejavnosti, kamor sodijo strokovna predavanja in svetovanja, dnevi odprtih vrat, testi hoje in merjenja pritiska, krvnega sladkorja, holesterola, pulza, boja zoper depresijo, šol hujšanja ipd., v Zdravstvenem domu Gornja Radgona, v okviru skrbi za zdravje občanov, želijo čim več ljudi odvaditi od kajenja.

Tako med drugim organizirajo individualno odvajanje od kajenja ter skupinske delavnice odvajanja, ki so jih poimenovali "Da, opuščam kajenje!". In čeprav na območju, ki ga pokriva ZD Gornja Radgona, torej v občinah Apače, Gornja Radgona, Radenci in Sv. Jurij ob Ščavnici, ni pretiranega interesa za odvajanje od kajenja, je vodja preventive (ZVC) v radgonskega ZD Slavica Mencinger, dipl. med. sestra, zadovoljna in pravi, da je že vsaka udeležba na tovrstnih delavnicah, velik dosežek. Lani pa je uspeh bil bistveno višji kot doslej, pa ne le zaradi zaposlenih v Arcontu: "V letu 2014 smo prvič uspeli pripraviti in več ali manj uspešno zaključiti dve delavnici odvajanja od kajenja v našem ZD. Uspešno predvsem zato, ker smo prvič odkar obstaja program odvajanja, uspeli pridobiti zadostno število potrebnih kandidatov za delavnico (6 do 10 udeležencev). Za uspeh šteje že sama udeležba in seveda zmanjšano število pokajenih cigaret. Za popoln uspeh pa seveda čim več udeležencev, ki ob koncu programa postanejo nekadilci. Tokrat je to uspelo dvema udeležencema, ostali pa so zmanjšali število pokajenih cigaret – nekateri več, drugi manj. Pomembno je, da so vsi aktivno sodelovali v skupini, čeprav nekateri niso dosegli pričakovanega in zastavljenega cilja. Za nekatere je bil to prvi projekt, po trideset in več letnem kadilskem stažu s pokajenimi štirideset in več cigareti na dan, zato mogoče rabijo še malo več časa za dosego zastavljenega cilja, čeprav tudi za njih pomeni vsaka nepokajena cigareta manj, korak k boljšemu počutju in boljšemu zdravju", nam je povedala Slavica Mencinger.

Za vzpodbudo tistim, ki še razmišljajo o udeležbi v delavnicah, pa nam je ponudila še nekaj izjav tokratnih udeležencev: "Še več takih srečanj in spremljanje učinkovitosti prenehanja kajenja"; "Hvala, da ste nam to omogočili"; "Daljše časovno obdobje programa"; "Dobro skupinsko delo – pogovori"; "Dobri napotki, predlogi in navodila mentorja"; "Da bi se takšna srečanja organizirala večkrat"; "Mentorica je poskušala doseči čim boljše rezultate skupine, priporočam udeležbo vsakemu, ki bi rad prenehal s to nezdravo navado", ...

Več kot polovica kadilcev želi prenehati s kajenjem, veliko jih v prvih nekaj poskusih ni uspešnih, zato jim je na voljo pomoč pri opuščanju kajenja. "Opustitev kajenja je koristna za zdravje v kateremkoli obdobju življenja, največje koristi za zdravje pa prinaša opustitev kajenja pred 40. letom. Programi opuščanja kajenja potekajo v zdravstveno vzgojnih centrih, ki so v zdravstvenih domovih po vsej Sloveniji. Kadilci, ki želijo opustiti kajenje, se lahko kadarkoli obrnejo na najbližji tovrstni center in ne potrebujejo napotitve s strani osebnega zdravnika. Lahko izbirajo med skupinskim in individualnim svetovanjem za opuščanje kajenja. Kot brezplačna pomoč kadilcem, ki želijo opustiti kajenje ali potrebujejo pomoč pri vzdrževanju abstinence, je na voljo tudi svetovalni telefon, kjer svetovanje izvajajo usposobljeni svetovalci. Klic na svetovalni telefon 080 27 77 je brezplačen, telefonska številka pa deluje vsak delovnik med 17. in 20. uro. Telefonska številka je objavljena na embalaži tobačnih izdelkov", je pojasnila Tadeja Hočevar z Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Sicer pa v drugi polovici februarja načrtujejo v ZD Gornja Radgona nove delavnice, poleg odvajanja od kajenja, tudi: o zdravi prehrani, gibanju in hujšanju, spoprijeli se bodo z depresijo ipd.


Več v Kultura in izobraževanje