Za prometne nesreče je pogosto krivo prepričanje, da se nam ne more nič zgoditi

Za varnost v prometu največ lahko naredimo sami

Branko Košti, ponedeljek, 23. februar 2015 ob 16:52
Srečko Šteiner

Srečko Šteiner

Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu občine Gornja Radgona, je v sodelovanju z ZŠAM Gornja Radgona in Policijsko upravo Murska Sobota, pripravil predavanje na temo »Varnost v prometu«.

Uvod v predavanje je s svojim nagovorom opravil Vlado Kovačič, predsednik ŽŠAM, katero aktivno deluje že od leta 1951 in trenutno šteje 132 članov in članic. Za njim je besedo prevzel policijski inšpektor na PU Murska Sobota, mag. Srečko Šteiner, ki je tudi odgovarjal na vprašanja udeležencev, katerih pa ni bilo veliko, saj je prišlo le okrog 40 predvsem starejših voznikov, pogrešali pa smo poklicne in mlajše voznike ter tiste, ki s svojo nevarno vožnjo ogrožajo sebe in ostale udeležence v prometu.

Mag. Šteiner je prisotne med drugim seznanil, da se je v zadnjih letih, prometna varnost v Pomurju povečala, ko gre za najhujše posledice, čemur je veliko prispevala izgradnja pomurske štiripasovnice, ki je nekoliko oddaljila promet iz naselij. V zadnjih petih letih, torej od 2010 do 2014, se je kljub temu na pomurskih prometnicah pripetilo skupaj 6.280 (največ leta 2011 – 1688, najmanj leta 2014 - 908) prometnih nesreč. Največ teh se je končalo z materialno škodo – 4.567 (2012 – 1.306, 2014 - 595), z lahkimi telesnimi poškodbami se je končalo 1.469 (2011 – 354, 2013 – 251) omenjenih nesreč, s hudimi telesnimi poškodbami je bilo obravnavanih 209 (2014 – 50, 2013 – 20) nesreč. V petih letih pa je v prometnih nesrečah v Pomurju umrlo 35 (2010 – 10, 2011 – 3) udeležencev, skupaj pa je v vseh omenjenih nesrečah sodelovalo 9.825 (2011 – 2.558, 2014 – 1.496) ljudi.

Poleg o prometno varnostnih razmerah, zakonu o prekrških in prometni zakonodaji sploh, je inšpektor Šteiner veliko pozornost namenil hitrosti v prometu, zasegu vozila, pridržanju voznika, prometnimi nesrečami, pooblastili in delu občinskih redarjev, odvzemu vozniškega dovoljenja ter vožnji v eno in dvopasovnem krožnem križišču, kar še posebej povzroča mnogo preglavic, ne le starejšim, temveč tudi mlajšim voznikom. Ker pa je na pomurskih prometnicah veliko kmetijske mehanizacije, je Srečko Šteiner, ki je tudi odgovarjal na vprašanja udeležencev predavanja, kar nekaj časa namenil problematiki tistih, ki upravljajo kmetijske traktorje, motokultivatorje, kosilnice ter drugo kmetijsko mehanizacijo in priključke.

Ker vsak voznik najverjetneje pozna zakonodajo glede ustreznosti kmetijske mehanizacije, je zanimivo zapisati, da je od 1. januarja 2015, v uporabi obvezno označevanje počasnih vozil (do 40 km/h) s trikotnikom brez vogalov. Prav tako je zanimiva časovna omejitev prometa, saj v Sloveniji velja uredba o omejitvi prometa, ki omejuje promet traktorjev, motokultivatorjev, delovnih strojev in vprežnih vozil. Omejitve veljajo: ob nedeljah, praznikih in dela prostih dnevih od 8. do 22. ure; v petek pred veliko nočjo od 14. do 22. ure; v času od zadnjega vikenda v mesecu juniju do prvega vikenda v mesecu septembru (turistična sezona) tudi ob sobotah od 8. do 13. ure in nedeljah, praznikih in dela prostih dnevih od 8. do 21. ure. Za počasna vozila, med katere sodi tudi kmetijska mehanizacija še posebej velja inšpektorjevo opozorilo o hitrosti. "Voznik ne sme brez upravičenega razloga voziti tako počasi, da bi oviral druge udeležence v cestnem prometu. Voznik vozila, ki vozi na čelu kolone z nižjo hitrostjo od največje dovoljene hitrosti in od hitrosti prometnega toka vozil na smernem vozišču, za katerim se nabere kolona vozil, se mora, če ga kolona ne more varno prehiteti, na prvem primernem kraju umakniti z vozišča in pustiti kolono vozil mimo...", je dejal Šteiner, ki je mimogrede povedal, da v zadnjem letu v Sloveniji, presenetljivo ni bilo bistvenih zakonskih sprememb na področju varnosti v prometu.

Predavatelj je spomnil, da se prometna varnost posebej izboljšuje po odprtju pomurske avtoceste, saj je v lanskem letu na območju Pomurja umrlo pet udeležencev v prometu, leta 2007, ko še ni bilo pomurskega avtocestnega kraka, pa jih je umrlo kar 28. Sicer pa so pomurski policisti v lanskem letu zasegli tudi 155 vozil, v glavnem starejših, ki so jih večinoma poslali v uničenje. Šteiner je posebej opozoril, da mora vsak, ki ima vozniško dovoljenje za katerokoli kategorijo sam spremljati, kdaj mu veljavnost slednjega poteče. Namreč vsak, ki po preteku veljavnosti dovoljenja upravlja vozilo se smatra, kot da vozi brez dovoljenja in je tako tudi podvržen sankcijam, torej tudi odvzemu vozila. Upravne enote namreč nimajo pooblastil, da bi v zvezi z iztekom dovoljenja, lastnike o tem opozarjale...

Vsi vozniki, ki se tokratnega predavanja niso uspeli udeležiti, bodo imeli novo možnost. Podobno predavanje bo namreč v petek, 6. marca v Domu starejših občanov Gornja Radgona. Pripravlja ga Društvo voznic – Jeklene Magnolije, v sodelovanju z Avto šolo Busko Murska Sobota, in čeprav predsednica društva Nina Žgur na predavanje vabi predvsem starejše voznike, so vsekakor dobrodošli vsi, ki to želijo.


Več v Kultura in izobraževanje