Salezijanci pod svoje varstvo sprejeli razstavo »K Mariji Pomagaj na Brezje«

Zgodovino razstave je predstavil Jože Dežman

Jože Žerdin, sreda, 25. februar 2015 ob 17:09
Razstava K Mariji Pomagaj na Brezje

Razstava K Mariji Pomagaj na Brezje

V Puščenjakovi dvorani Centra domače in umetnostne obrti v Veržeju, ki deluje pod okriljem Salezijanskega zavoda Marianum Veržej se skozi leto marsikaj dogaja, predvsem pa je ta dvorana namenjena za priložnostne razstave z versko ali kako podobno vsebino.

Romarsko svetišče Brezje na Gorenjskem, katero letno obišče čez 300 tisoč romarjev iz Slovenije in tujine je poznano po vsem svetu. Do sedaj je v ta romarski kraj K Mariji Pomagaj na Brezje poromalo okoli 15 milijonov romarjev. Leta 1996 je tudi ta romarski kraj obiskal papež Janez Pavel II. Tako so se Gorenjski muzej Kranj, Založba Družina in Frančiškanski samostan Brezje, odločili in pripravili razstavo z naslovom »K Mariji Pomagaj na Brezje 1814-2014«. V projektu zbiranja gradiva za razstavo (ki je potujoča po Sloveniji) je dan poudarek na 200-letnici milostne podobe Marije Pomagaj, katero je pripravil zgodovinar, raziskovalec in kustos v Gorenjskem muzeju Kranj Jože Dežman.

Tako se je bogata zgodovinska razstava K Mariji Pomagaj na Brezje tokrat ustavila v Puščenjakovi dvorani Centra domače in umetnostne obrti v Veržeju. Otvoritev razstave in predstavitev monografije K Mariji Pomagaj na Brezje je bila v četrtek, 19. februarja. Šlo je za prijeten večer, katerega se je udeležilo veliko število domačinov iz župnije Veržej in ostalih koncev Pomurja, kajti ob pomoči veržejskih salezijancev se je razstava iz Gorenjske tokrat za nekaj časa ustavila v Prlekiji.

Zbrane obiskovalce je v imenu Zavoda Marianum Veržej nagovoril njen direktor Janez Krnc, ki je naglasil, da salezijanci letos obeležujejo 200-letnico rojstva Don Boska, ki se je v svojem življenju velikokrat zatekel pod varstvo Marije. V sklopu odprtja razstava je tekel sproščen pogovor z zgodovinarjem Jožetom Dežmanom, katerega je vodila Manica Ferenc iz Družine. Tako je Jože Dežman na slikovit način predstavil samo razstavo, ki vsebuje najrazličnejše panoje, v vitrinah pa so na ogled številne knjige o Mariji, slike in drugi nabožni predmeti, ki jih romarji prinašajo v baziliko na Brezje. Zgodovinar Jože Dežman je dejal, da so Brezje na Gorenjskem največje slovensko krščansko »zdravilišče«, zato je potrebno še naprej ohranjati in negovati spoštljiv odnos do Marije na Brezjah in do prednikov, ki so jo ohranili do današnjih dni, kajti romarji v ta sveti kraj vsak dan zahajajo, nekateri so ob molitvi pod Marijinim plaščem tudi ozdraveli. Leta 2000 postanejo Brezje nacionalno svetišče.

Odprtje razstave in predstavitve knjige K Mariji Pomagaj na Brezje so z glasbenimi vložkom in petjem Marijinih pesmi popestrili mladi pevci otroškega in mladinskega cerkvenega pevskega zbora župnije Veržej in dekleta iz družine Ivančič iz Veržeja. Pridih Marije iz Brezij so obiskovalci ob ogledu razstave ponesli na svoje domove.


Več v Kultura in izobraževanje