Osteoporoza vedno tesneje povezuje bolnice

Na aktivnostih društva 508 udeleženk, informiranih 206

Filip Matko, ponedeljek, 2. marec 2015 ob 22:10
Občni zbor Društva za osteoporozo Pomurja - Radenci

Občni zbor Društva za osteoporozo Pomurja - Radenci

Društvo za osteoporozo Pomurja - Radenci je bilo ustanovljeno pred 16-imi leti, ki ga je s prvotnim sedežem v Banovcih kot predsednica vodila Dragica Žlebnik. Zaradi svoje razvejanosti oziroma članstva z velikega področja je postalo neke vrste valilnica za nova društva, ki so se ustanovila pozneje: v Ormožu, Murski Soboti in Ljutomeru (občni zbor so imeli pred desetimi dnevi). Trenutno ima radensko društvo vključenih 238 udov: 205 članic in 23 članov. Redni letni občni zbor so opravili v soboto, 28. februarja, v večnamenskem prostoru DOSOR-ja, Doma starejših občanov Radenci, s 118 udeleženkami in udeleženci.

V uvodu zbora je vse prisotne pozdravila predsednica društva Mira Janžek, a poročilo o delu društva v letu 2014 je prebrala poslovna sekretarka društva Ivica Stolnik. V njem je spomnila na aprilski izlet 36-ih članic v Rimske toplice, ter v istem mesecu še na izlet 40-ih članic po prekmurskih občinah Grad, Kuzma in Rogašovci. V začetku maja so v prostorih Osnovne šole Grad izvedli meritev mineralne kostne gostote na petnici, ko so zabeležili 56 udeleženk in udeležencev meritve. V okviru radenskega Maratona treh src se je 17. maja sedmerica članic udeležila 11-kilometerskega pohoda. Marija Sraka, dipl. inž. živilske tehnologije je 23. maja za 150 učenk in učencev Osnovne šole Grad izvedla predavanje »Pubertetniki in kosti«. Na tokratnem občnem zboru pa je vse ponovno opozorila na upoštevanje diete v prehrani za vse bolnike z osteoporozo. V začetku junija se je 42 članic udeležilo praznika češenj v Goriških Brdih, 21. junija pa je trojka (Rezka Arnold, Darinka Cep in Marija Novak) osvojila tretje mesto za skuhano štajersko kislo žüpo v radenskem parku ob prazniku Občine Radenci. Izlet na Dolenjsko je bil opravljen 19. julija s 45 udeleženkami, ki so si ogledale muzej v Metliki, cerkev v kraju Tri fare, Črnomelj, romarsko cerkev v Novi Štifti ter se sprehodile po gozdičku v Rakovem Škocjanu. Tedenski oddih si je v Starem gradu na otoku Hvar »privoščilo« meseca avgusta 43 članic. Na Svetovni festival praženega krompirja na Visokem pri Škofji Loki so se 6. septembra odpravili kar z dvema avtobusoma, kajti zainteresiranih udeleženk je bilo 67. A 53 udeleženk iz tega društva je bilo 18. oktobra v Ljutomeru na druženju ob Svetovnem dnevu osteoporoznih bolnikov. Svetega Martina, zavetnika vinarjev, počastijo vsako leto z izletom in tako je 11. novembra 55 članic opravilo izlet k Gradu na Goričko, kjer so si ogledale doživljajski park Vulkanijo, cerkev Marije Vnebovzete ter tamkajšnji grad s 365 sobami. Osem dni pozneje je 48 članic v DOSOR-ju prisluhnilo predavanju Milene Vasiljevič iz Celja, ki je govorila o nespečnosti, utrujenosti, depresiji, inkontinenci, debelosti, sladkorni bolezni, glavobolu, menopavzi, slabovidnosti, demenci, prehladu, migreni in še čem. Zadnje srečanje v letu 2014 pa je bilo dvodnevno, 18. decembra (34 članic) in 19. decembra (35 članic), ko so bile na obisku v Laškem, v tamkajšnji pivovarni in muzeju.

Podobnih srečanj, izletov in doživetij si želijo tudi v letu 2015, kar jim je seveda zaželel tudi župan Občine Radenci Janez Rihtarič, podobno pa tudi prva predsednica tega društva Dragica Žlebnik. Njej, kakor tudi 16-im drugim članicam društva, ki »štejejo« že preko 80 let starosti, so na občnem zboru izročili cvetje ter zahvalne listine, med njimi pa posebej izpostavili stanovalko DOSOR-ja, Emo Matijevič, ki ni le članica društva, pač pa tudi donatorka društva. Njej je zatorej bilo izročeno manjše darilce, a sama se je zopet izkazala, kajti po njenem naročilu je slaščičarka Jolanda v DOSOR-ju za vse pripravila posebno torto.

Za leto 2015 pa jim lahko verjamemo, da si vsaj enkrat mesečno želijo doživeti kaj prijetnega na druženjih, saj v prijetni družbi ne mislijo toliko na bolezni, ki jih pestijo. To velja še toliko bolj za članice društva, ki že več let živijo same. Prioritetna skrb za trdne kosti pa je za njih zdrava prehrana, jutranja telovadba in vsakodnevna hoja s pomočjo nordijskih palic.


Več v Kultura in izobraževanje