Sprememba zakonske zveze potrjena

V strankah SMC in DeSUS, od koder izhajata tudi prleška poslanca mag. Aleksander Kavčič (SMC) in Franc Jurša (DeSUS), so poslanci glasovali različno

Prlekija-on.net, torek, 3. marec 2015 ob 21:55
Parlament

Parlament

Poslanci so z 51 glasovi za in 28 glasovi proti potrdili novelo zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, ki izenačuje istospolne in raznospolne skupnosti. Na podlagi tega istospolni pari dobivajo pravico skleniti zakonsko zvezo in vse pravice in dolžnosti, ki iz nje izhajajo, tako pravne, ekonomske in socialne, kot jih je do zdaj imela zakonska zveza ali zunajzakonska skupnost dveh različnega spola.

Zakon so podprli v ZL, ki je spremembo tudi predlagala, SD in ZaAB, medtem ko so v strankah SMC in DeSUS poslanci glasovali različno, proti pa so bili v opozicijskih strankah NSi in SDS.

Kavčič za, Jurša proti
V strankah SMC in DeSUS, od koder izhajata tudi prleška poslanca mag. Aleksander Kavčič (SMC) in Franc Jurša (DeSUS), so poslanci glasovali različno. Pri SMC so, kot je dejala vodja poslanske skupine Simona Kustec Lipicer, sledili ustavnemu načelu, da glasujejo po svoji vesti. Kavčič je tako glasoval za.

Tudi v DeSUS-u niso imeli enotnega stališča, zato so se poslanci odločali po svoji vesti. Poslanka Jana Jenko je ob tem izpostavila, da se niso mogli poenotiti v točki, o zunanjih posvojitvah otrok istospolnih partnerjev, saj jih skrbi vprašanje, ali je slovenska družba že dovolj pripravljena, da bi brez zadržkov sprejela liberalno ureditev vprašanj v različnih tipih partnerske skupnosti. Zato so bili nekateri bolj naklonjeni predlogu zakonodaje, ki ga je pripravilo ministrstvo. Franc Jurša je glasoval proti.

Kako so glasovali poslanci, lahko vidite tukaj.

Ponovno na referendum?
Razpravo je pred Državnim zborom pospremil shod koalicije Za otroke gre, ki je že napovedala zbiranje podpisov za referendum. Marca 2012 smo sicer že imeli referendum, kjer je bil družinski zakonik z 279.937 glasovi zavrnjen, za jih je glasovalo 233.268. A bi zaradi spremembe referendumske zakonodaje sedaj morala za zavrnitev zakona glasovati vsaj petina od dobrih 1,7 milijona volilnih upravičencev, saj zakon predvideva 20-odstotni kvorum, kar pomeni, da bi moralo svoj glas proti oddati okoli 340 tisoč ljudi.


Več v Slovenija