Vsak si bo sam lahko izbral dimnikarja

Koncesijski način izvajanja dimnikarskih storitev se zaključi z letošnjim letom

Prlekija-on.net, četrtek, 5. marec 2015 ob 10:561
Dimnikar

Dimnikar

Predstavniki Ministrstva za okolje in prostor so v tem tednu dimnikarskim združenjem predstavili izhodišča za prihodnjo ureditev izvajanje dimnikarskih storitev. Zakon o varstvu okolja določa, da se koncesijski način izvajanja dimnikarskih storitev zaključi z letošnjim letom. Cilji izvajanja storitev ostajajo varstvo okolja ter varstvo zdravja in premoženja državljanov, kot tudi energetska učinkovitost kurilnih naprav.

V izhodiščih so predvidene tudi nekatere spremembe, in sicer, da bodo uporabniki storitev lahko sami izbrali izvajalca storitev, izvajalci storitev v predlaganem novem sistemu ne bodo več omejeni na območja, priložnost za izvajanje storitev pa bodo imeli vsi, ki bodo izpolnjevali pogoje za izvajanje storitev.

Obveznosti izvajalcev dimnikarskih storitev se bistveno ne spreminjajo in zajemajo izvedbo pregledov naprave v predpisanem obsegu in na predpisan način, izdajo potrdil o opravljenih storitvah, seznanjanje uporabnika kurilne naprave z morebitnimi nepravilnostmi in nalaganje odprave ugotovljenih napak, vpisovanje kurilnih naprav in storitev v register ter obnavljanje dimnikarskega znanja.

Predlagane obveznosti uporabnika kurilne naprave pa so obveznost izbire dimnikarja, dopustiti dimnikarju, da opravi pregled kurilne naprave (da je oskrbljena v predpisanih rokih in na predpisan način), hramba potrdil o izvedenem pregledu ter izvedba odprave morebitnih ugotovljenih napak.

Dimnikarji pa pri opozarjajo, da bi ukinitev koncesij in sprostitev trga nujno pomenila tudi precejšnje povišanje cen dimnikarskih storitev. Toda na ministrstvu mirijo, da bo tudi po novem obstajal cenik, ki bo določal maksimalno ceno, ki jo lahko dimnikar zaračuna za določeno storitev.


Več v Slovenija