Šolarji tekmovali za Pregljevo priznanje

108 tekmovalk in tekmovalcev Pomurja na 49. državnem tekmovanju iz kemije v Murski Soboti

Prlekija-on.net, ponedeljek, 9. marec 2015 ob 08:49
Tekmovalke, tekmovalci in njihovi spremljevalci

Tekmovalke, tekmovalci in njihovi spremljevalci

V drugi polovici prvega meseca letošnjega leta, točneje 19. januarja, so potekala šolska tekmovanja iz kemije, ki se ga je na 437 osnovnih šolah po Sloveniji udeležilo 8209 učenk in učencev. Od tega jih je kar 2770 osvojilo bronasto Pregljevo priznanje, a 1815 je izkazalo še višji nivo znanja, da so se na 49. državnem tekmovanju iz kemije lahko pomerili za srebrna in zlata Pregljeva priznanja. To tekmovanje je potekalo v obliki petnajstih regijskih tekmovanj v soboto, 7.marca. Za področje Pomurja je bilo izvedeno v Murski Soboti, gostitelj pa je bila Osnovna šola II. Na njem je sodelovalo 108 učenk in učencev z 28-ih osnovnih šol levega in desnega brega reke Mure.

Osnovna šola II Murska Sobota je nekoč nosila ime partizanskega pesnika Karla Destovnika Kajuha, na njenem pročelju pa sta dve spominski plošči. Prva opominja, da je v letih od 1919 do leta 1950 v tej stavbi delovala gimnazija v Murski Soboti, a druga spominska plošča sporoča, da je gimnazijo v tej stavbi obiskoval tudi prekmurski narodni heroj Štefan Kovač Marko.

Tukaj osnovno šolo danes obiskuje 460 učenk in učencev, vse zbrane tekmovalke in tekmovalce na 49. državnem tekmovanju iz kemije pa je pozdravila ravnateljica imenovane šole Suzana Fartelj. V imenu organizatorjev tekmovanja, Zveze organizacij za tehnično kulturo v Murski Soboti, je veliko uspeha vsem udeleženkam in udeležencem tekmovanja zaželel Iztok Zrinski, organizacija samega tekmovanja na Osnovni šoli II pa je bila »v rokah« učitelja Stanka Čerpnjaka.

Pred samim tekmovanjem, reševanjem pisnih testov, je v šolski športni dvorani bil izveden kulturni program šolark in šolarjev Osnovne šole II. Ob igranju kitare Tare Jug je pela Katarina Šöbök, v zaigranem dramskem prizoru pa sta poleg te dvojice nastopila še šolarja Žiga Žekš in Dominik Gönc. Po 60-minutnem reševanju testov so le-ti bili odpeljani v Ljubljano, vsi udeleženci tekmovanja pa bodo rezultate za srebrno in zlato Pregljevo priznanje izvedeli preko spletnih strani že naslednji teden.



Več v Kultura in izobraževanje