Dve potomki Stare trte v Občini Radenci

Obrezali žametovko pred Srednjo šolo za gostinstvo in turizem Radenci

Filip Matko, torek, 17. marec 2015 ob 09:27
Obrezali žametovko pred Srednjo šolo za gostinstvo in turizem Radenci

Obrezali žametovko pred Srednjo šolo za gostinstvo in turizem Radenci

V ponedeljek, 16. marca, so se na južni strani Srednje šole za gostinstvo in turizem v Radencih zbrali srednješolke in srednješolci, njihovi učitelji ter številni gostje, kajti bil je poseben dan: obrezovanje potomke najstarejše vinske trte na svetu !

V Mariboru na Lentu, v osrednjem delu starega mestnega jedra ob Dravi, še danes domuje najstarejša trta na svetu. Z imenom žametovka oziroma modra kavčina je vpisana v Guinnesovo knjigo rekordov kot najstarejša, več kot 400 let, trta na svetu, ki še vedno rodi žlahtne sadove. Danes potomke Stare trte rastejo skoraj po vseh kontinentih ter po številnih krajih v Sloveniji. V Občini Radenci sta posajeni dve: na Kapeli in pri Srednji šoli za gostinstvo in turizem v Radencih. Pri tej šoli so cepljenko te trte zasadili 6. maja 2013 in njena lastnica je ravnateljica šole Janja Prašnikar Neuvirt. Za skrbnika žametovke je določila učitelja praktičnega pouka strežbe na šoli, Petra Pertocija, a ta si je za svojega pomočnika izbral učenca Tomija Bratušo.

Slednji, Tomi Bratuša, ki je letos maturant, je tudi odličen harmonikar in je zatorej za uvod ob 13. uri zaigral melodijo Franca Miheliča »Kjer lastovke gnezdijo«. Zatem sta povezovalki programa, maturantki Maruša Majerič in Katja Šebjan, povabili k nagovorom ravnateljico šole Janjo Prašnikar Neuvirt ter župana Občine Radenci Janeza Rihtariča.

Preden vinska trta obrodi, je potrebnega precej dela. Prvo in najpomembnejše opravilo v vinogradu je prav gotovo rez vinske trte. Z obrezovanjem se uravnava rodnost trte in kvaliteto grozdja, se trto spodbuja k rasti ter vpliva na njeno življenjsko dobo. Zatorej sta bila k obrezovanju trte povabljena skrbnik trte in njegov pomočnik. Skrbnik Peter Pertoci se je zahvalil za dosedanje delo svojemu pomočniku Tomiju Bratuša, ki bo letos maturiral in je skrbnik napovedal prisotnim učenkam in učencem, da si bo še letos izbral izmed njih novega pomočnika. Obrezala sta trto in Tomi Bratuša je zaigral znano melodijo Lojzeta Slaka » Med brajdami«.

Njunega dela za letos s tokratnim obrezovanjem seveda ni konec, skrbno bosta morala spremljati razvoj trte in skrbeti, da se trta ne bo razvijala nekontrolirano. Povezovalki programa sta pred vsemi izrazili željo, da naj tudi letos žametovka oziroma modra kavčina pred Srednjo šolo za gostinstvo in turizem v Radencih požene bogate cvetove, na katere bodo lahko zelo ponosni, prihajajočim generacijam pa privzgajala veselje do gostinsko-turističnih poklicev. Dogajanje je zaključil harmonikar Tomi Bratuša z melodijo Lojzeta Slaka »Čebelar«, kajti mladi srednješolci upajo, da bodo Staro trto z veseljem obiskovale tudi čebelice.

Obrezovanju trte pred šolo je sledila krajša pogostitev v šolski učilnici strežbe, ki so jo pripravili učenke in učenci zaključnega letnika.


Več v Kultura in izobraževanje