Obiskali izvire dvojnega »bublanja«

Pomladni sprehod DOSOR-jeve Fortune ob vrelcih in srčkih

Filip Matko, četrtek, 19. marec 2015 ob 13:49
Pomladni sprehod DOSOR-jeve Fortune

Pomladni sprehod DOSOR-jeve Fortune

V lanskem letu so članice in člani prijateljske skupine Fortuna, ki poldrugo leto deluje v DOSOR-ju, Domu starejših občanov Radenci,  obiskali Zemljičev in Železni vrelec v Radencih. Polovici članov skupine iz DOSOR-ja ter drugi polovici iz kraja Radenci to doživetje še ni »odšlo iz spomina«. Zato so se v sončnem predpomladnem dnevu v marcu zopet odpravili na sprehod, Po poti med vrelci ter deloma tudi po Srčkovi poti.

Sončni topli sredin popoldan je bil, ko so se zbrali pred DOSOR-jem ter se sprehodili mimo radenske cerkve sv. Cirila in Metoda do Vrelca pri cerkvi. Nato so prečkali železniško progo Ljutomer – Gornja Radgona, šli mimo spomenika osamosvojitvene vojne za Slovenijo (civilna žrtev Alojz Gaube) proti hotelu Radin, kjer se v njegovi bližini pričenja Srčkova pot. Z negodovanjem so pogledovali proti propadajočim stavbam v bližnjem parku, ki so nekoč bile ponos zdraviliškega kraja z nudenjem odličnega bivanja številnim turistom. Vse to je ohromila (»nezrelo« ali namerno, z vračanjem v naravi!) uzakonjena denacionalizacija po letu 1990, da se postavlja vprašanje, če se bo zgradbe še sploh izplačalo obnavljati.

Naslednji daljši postanek za naše sprehajalce je bil pri Zdravilnem vrelcu. Tu se je v Radencih z zdravilno vodo leta 1869 pravzaprav »vse začelo«, z nedavno prodajo Radenske češki Kofoli pa verjetno za Slovenijo tudi končalo. Na tem mestu je bilo zaznano »bubljanje« (kulturniki v Radencih so svoje društvo poimenovali »Bubla« !) in sedaj lahko turisti obiščejo že deset takšnih vrelcev v bližnji in daljni okolici. Nekaj deset metrov vstran je postavljena velika kovinska steklenica »Radenske«. Ob njej lahko turisti naredijo zanimiv spominski posnetek in to so storili tudi tokratni sprehajalci skupine Fortuna.

Sledil je sprehod po osrednji poti skozi Radenski park, kjer se je moč spominjati nekdanje »slave treh src Radenec«. Ob tokratnem začetku letošnje pomladi že lepo poganjajo nove sadike grmovnic in dreves. Sredini popoldanski sprehajalci podali še do slaščičarne in kavarne Tropicano (po domače pri »Džemotu« !). Tam so ob sladoledu nadaljevali prijetno kramljanje. Opravili so še »gasilski« posnetek z mladim slaščičarjem ter se skozi središče kraja vrnili v DOSOR.


Več v Družabno