V Radgonskih goricah so pričeli s cepljenjem trte

V delniški družbi Radgonske gorice so te dni pričeli s cepljenjem vinske trte, ki jo v teh krajih severovzhodne Slovenije še kako dobro poznajo in cenijo

Prlekija-on.net, ponedeljek, 23. marec 2015 ob 13:44
Cepljenje trte v Radgonskih goricah

Cepljenje trte v Radgonskih goricah

Po besedah trsničarja Roberta Krefta, ki opravlja delo trsničarja v podjetju Radgonske gorice že 28 let, bodo letos cepili rekordnih 200.000 novih trsnih cepljenk. Največ bodo cepili avtohtone sorte radgonske ranine, 160.000, laškega rizlinga 20.000, chardonnaya 13.000, ostalih sort pa nekoliko manj.

V družbi Radgonske gorice so z lastno pridelavo trsnih sadik pričeli že daljnega leta 1938. Iz svojih nasadov matičnjaka (podlaga za trsne cepljenke) so tako pričeli po svoji metodi pridelovati lasten trs. Vsa ta leta se je pokazalo da ima doma vzgojena trta boljšo rast, razvoj, rodnost in je bistveno kakovostnejša ter odpornejša na bolezni. Cepiče pridobijo iz svojih vinogradov, kjer se predhodno naredi večletna selekcija najboljših trt in se na takšen način pridobijo najbolj kakovostni cepiči.

Cepljenje vinske trte, ki sodi med strokovno opravilo v trsnici Radgonskih goric, danes opravljajo vse strojno, v daljni preteklosti je to delo potekalo ročno s posebnimi cepilnimi noži. Cepljenke se zložijo v posebne zaboje v katere se nasipa mokra žagovina in postavi v topel prostor za en mesec. V tem prostoru se mora ohranjati temperatura med 25 in 30 stopinjami Celzija z relativno visoko zračno vlago, le pod takšnimi pogoji cepljenke poženejo svoje poganjke. Po enem mesecu so tako cepljenke primerne za saditev v tako imenovane zemeljske zasipke »kame«, kjer do jeseni ob primerni zaščiti in negi, zrastejo in okrepijo svoj koreninski sistem. V poznih jesenskih dneh se zdaj že trsne sadike izrujejo iz zemlje, jih očistijo ter shranijo v primerno hlajen prostor, kjer počakajo na spomladansko sajenje. V prihodnjem letu tako načrtujejo zasaditev okrog 30 ha novih nasadov ter izpopolnitvi manjkajočih trt v obstoječih nasadih, ki se razlegajo od sonca razvajenih vinorodnih gričih radgonske občine.

Foto in tekst: Marjan Slavič


Več v Gospodarstvo