Vojaške obveznike v Ljutomeru pozdravil tudi Filip Flisar

V sejno sobo Občine Ljutomer so povabili 37 osemnajstletnikov iz občin Veržej, Križevci in Razkrižje in 49 iz občine Ljutomer

Prlekija-on.net, ponedeljek, 30. marec 2015 ob 14:50
Vojaški obvezniki na seznanitvi v Ljutomeru

Vojaški obvezniki na seznanitvi v Ljutomeru

Ministrstvo za obrambo RS, Uprava za obrambo Maribor tudi letos izvaja na območju Štajerske in Pomurja seznanitev vojaških obveznikov z vpisom v vojaško evidenco. V ponedeljek, 30. marca, so tako v sejno sobo Občine Ljutomer, ob 8. uri najprej povabili 37 osemnajstletnikov iz občin Veržej, Križevci in Razkrižje, ob 10. uri pa še 49 iz občine Ljutomer.

Branko Mohorič iz Uprave za obrambo Maribor, je mladeničem predstavil pravice in dolžnosti vojaškega obveznika po zakonu o vojaški dolžnosti, obenem pa tudi možnosti zaposlitve v Slovesnki vojski, prostovoljnega služenja vojaškega roka, pridobitve štipendij MORS ter možnost prijave na vojaške tabore.

Slovenska vojska bo namreč tudi v letu 2015 uresničevala kadrovski načrt z nadomestnimi zaposlitvami in na ta način nadomeščala tiste pripadnike, ki so se upokojili ali jim je pogodba o zaposlitvi potekla. Novost pri zaposlovanju je ta, da bodo kandidati za zaposlitev v Slovenski vojski, ki bodo od meseca maja dalje podpisali pogodbo o zaposlitvi za najmanj pet let, po opravljenem temeljno vojaško strokovnem usposabljanju prejeli tudi denarno nagrado, v višini ene povprečne bruto plače na zaposlenega v Republiki Sloveniji.

Na seznanitvi z vpisom v vojaško evidenco se jim je predstavilo tudi delo na mirovni misiji v tujini, tema preživetja v naravi, obiskal pa jih je tudi vrhunski športnik, svetovni prvak v smučarskem krosu, Filip Flisar, ki je zaposlen v športni enoti SV. Flisar je ob koncu podelil še majico s podpisom tistemu, ki je pravilno odgovoril na zastavljena vprašanja o SV.


Več v Kultura in izobraževanje